U bent hier

Dringend gezocht: honderden vrouwelijke militairen

Nationaal | Provincie Antwerpen
17.02.2020 - 15.46u
Door: Mark Jaspers

Defensie opent voor het eerst pop-up store in shoppingcenter om actief jongeren te rekruteren

Mortieren, kanonnen, jeeps, rubberboten, koordenpistes, medische tenten,... Wijnegem trekt een maand lang z'n camouflagekleding aan. Vanaf deze week opent Defensie in het shoppingcenter voor het eerst een heuse pop-up store waar je niet naast kan kijken. Missie: actief jongeren rekruteren.

Dat is broodnodig om de toekomst van het leger te waarborgen. De komende vijf jaar gaan liefst 10.000 militairen met pensioen. Daarom wil Defensie alleen al dit jaar ruim 2.000 nieuwe krachten rekruteren.

En zeker niet alleen mannen. Defensie is naarstig op zoek naar honderden ambitieuze vrouwen. Zij denken nog vaak - onterecht - dat een militaire job niet voor hen is weggelegd.

Wie in de krokusvakantie naar Wijnegem afzakt voor een dagje shoppen, hoeft niet te schrikken wanneer plots enkele legerjeeps de parking op denderen. Defensie zet er een maand lang zijn tenten op voor een vreedzame missie. Bedoeling: van 17 februari tot 14 maart zoveel mogelijk jongeren warm maken voor een job bij het leger.

Om haar boodschap kracht bij te zetten, gaat Defensie - naast een pop-up store - ook voor een ongezien charmeoffensief op het centrale plein. Zo komt tijdens het krokusverlof elke component van het leger langs om er demonstraties en uitleg te geven en bij gelegenheid ook mannen en vrouwen sportief uit te dagen met o.a. een koordenpiste.

Telkens brengen de militairen indrukwekkend materiaal mee. Van grote evacuatie quads van de Medische Component over weerstations en een F-16-motor van de luchtmacht tot heuse rubberboten, jeeps, een mortier en een kanon van de Land Component.

"Eén van de hoogtepunten van de actie is ongetwijfeld het bezoek van Debbie, Joni, Matthieu, Thomas, Xander, Zeger, Aaron en Stijn van 'Kamp Waes'. Op zaterdag 29 februari komen zij in de namiddag langs voor een eerste meet & greet met fans van de tv-reeks, die kijkers de voorbije weken een betere inkijk gaf op de taken van onze Special Forces. Zij zijn momenteel dé ambassadeurs bij uitstek van Defensie." Zsofi Horvath van Wijnegem Shopping

Dat Defensie een versnelling hoger schakelt in de rekrutering, is niet toevallig. De komende vijf jaar gaan liefst 10.000 militairen met pensioen. Vele van deze jobs moeten opnieuw ingevuld worden.

Maar dat is niet vanzelfsprekend. Vandaag is Defensie nog steeds een grote onbekende bij de jeugd. Zowel de taken van militairen, als de job- en carrièremogelijkheden zijn onvoldoende bekend. Nu al is er een tekort aan technici, medische specialisten (dokters en tandartsen), luchtverkeersleiders en personeel voor de Marine.

Ambitieuze vrouwen

Momenteel telt ons leger goed 2.220 vrouwen, oftewel 8,7% van het totale aantal militairen. Dit percentage dringend omhoog krijgen, is voor Defensie evenzeer een belangrijke missie. Vele vrouwen zijn vandaag - onterecht - nog niet overtuigd van de loopbaan- en studiemogelijkheden die Defensie biedt.

"Het is belangrijk dat vrouwen sterk en onafhankelijk zijn, en met beide voeten in de maatschappij staan. Op dat vlak is al een lange weg afgelegd, maar deze weg is nog niet ten einde.

Toen Defensie onlangs op onze deur klopte met de vraag om een pop-up-store te openen en ons ook uitlegde dat het leger een jeugdige, maar vooral ook vrouwelijke injectie nodig heeft, hebben we dan ook volmondig ingestemd. Vrouwen hebben hun plaats in álle geledingen van onze maatschappij en dus ook bij Defensie. Daar kunnen wij alleen maar achter staan." Zsofi Horvath van Wijnegem Shopping

In totaal rekruteert Defensie dit jaar 2.035 militairen, waarvan 220 officieren, 600 onderofficieren en 1.215 soldaten en matrozen.

imageMeer nieuws

Voedselbedeling Kringkruidenier opnieuw van start

Herentals | Neteland 04.04.2020 - 11.58u

Cannabisbende met wapenvertoon opgepakt in Turnhout

Cannabisbende met wapenvertoon opgepakt in Turnhout
Turnhout regio 04.04.2020 - 10.28u

PIVA dankt vuilnisophalers en parkwachters

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 04.04.2020 - 10.26u

Steven Van Belleghem deelt zijn blik op post-coronatijdperk

Steven Van Belleghem deelt zijn blik op post-coronatijdperk
Herentals | Kempen regio | Neteland 04.04.2020 - 10.21u

Het grootste terras van Neteland

Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar 04.04.2020 - 03.22u

Mogen we dit weekend barbecueën?

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 04.04.2020 - 00.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto