Rode Kruis-Vlaanderen lanceert vandaag een dringende oproep naar bloeddonoren. Vooral de negatieve bloedgroepen staat bijzonder laag. O- is daarbij de uitschieter.

"Het is voor heel wat mensen een drukke periode geweest, met de
opstart van het schooljaar en het terug in de routine stappen na de grote vakantie. We stellen vast dat bloedgeven er dan bij inschiet", klinkt het bij het Rode Kruis. "We konden de voorbije zomer de bloedvoorraad goed op peil houden, maar de dip die we altijd verwachten tijdens de zomermaanden heeft zich nu verplaatst naar het najaar."

Vooral de negatieve bloedgroepen staan bijzonder laag. O- is daarbij de uitschieter. Logisch ook, want maar 7 procent van de bevolking heeft deze bloedgroep. Tegelijk kan dat bloed wel aan alle patiënten met alle mogelijke bloedgroepen toegediend worden. Wat dat bloed extra "kostbaar" maakt.

Iedereen welkom

"We rekenen op de Vlaming om een uurtje van zijn of haar tijd te willen vrijmaken om andere mensen te helpen. Het is een inspanning, dat weten we, maar je redt er letterlijk levens mee", zegt Rode Kruis-Vlaanderen. Alle donoren, ook die met een positieve bloedgroep of ook mensen die nog nooit bloed gegeven hebben, zijn meer dan welkom.

Alle info over bloedinzamelingen in heel Vlaanderen en de openingsuren van onze 11 donorcentra vind je op rodekruis.be  (pb rk)