De radiologische meetcel van het Nationaal Crisiscentrum test vandaag dinsdag nieuwe, innovatieve meetapparatuur uit in de nabije buurt van Umicore Olen.

Het innovatieve houdt in dat de apparatuur is opgehangen aan een drone.

'Deze meetapparatuur dient om bij toekomstige radiologische noodsituaties in België een snelle inschatting te maken van de impact op bevolking en milieu(, klinkt het bij het Nationaal Crisiscentrum.

'Voor het efficiënt testen van de technische capaciteiten en interpretatie van meetgegevens, is een gebied nodig waar radioactiviteit aanwezig is.

Het gekozen terrein van Umicore Olen, waaronder het bekende D1-stort langs het Kempens kanaal, is historisch radiologisch verontreinigd door de vroegere radiumproductie op de site. 

Het gebied waar de metingen doorgaan bevindt zich op de Umicore-site en ter hoogte van Neerheide, Rendelaar, Poesdijk en Haverbeemden.

De buurtbewoners zijn per brief van de komst van de drone op de hoogte gebracht. 

Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) : 'Met drones kleinere gebieden sneller in kaart brengen'

'Nu worden grote radioactief besmette gebieden al in kaart gebracht via helikoptermetingen, die hun nut bewijzen bij het screenen van grote gebieden', zegt woordvoerster Ines Venneman van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC).

'Door in de toekomst drones in te schakelen, zullen ook kleinere gebieden, zoals
specifieke percelen of bijvoorbeeld landbouwgronden, sneller in kaart kunnen worden gebracht.

De meetcel werkt onder coördinatie van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en bestaat uit een aantal technische en logistieke partners, waaronder de Civiele Bescherming, Defensie, het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN, het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) en het
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

In radiologische noodsituaties levert de meetcel (CELMES) gegevens aan voor de evaluatiecel (CELEVAL), die de meetgegevens vervolgens interpreteert en op basis daarvan adviezen formuleert om bevolking en leefmilieu te
beschermen tegen de mogelijke radiologische impact.' Foto's Ines Venneman/ N.