Wie als fietser door de politie wordt onderschept met een glaasje te veel op, is door dat dronken fietsen niet noodzakelijk meer zijn autorijbewijs kwijt. De Kamercommissie Infrastructuur heeft het wetsvoorstel van Open VLD-Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu daarover goedgekeurd.

Wie na een avondje uit dronken op de fiets stapt, en door de politie betrapt wordt met een glaasje te veel op, krijgt van de rechter nu naast een geldboete ook een tijdelijk rijverbod opgelegd.

Voor wie meer dan 1,5 promille alcohol in zijn bloed heeft, komt het tot een rechtszaak waarbij iemands rijbewijs voor een maand kan worden ingetrokken. Jaarlijks overkomt dat ongeveer 200 dronken fietsers. Die straf wordt aangepast: wie dronken fietst, verliest niet langer automatisch zijn rijbewijs.

"Uiteraard willen we openbare dronkenschap niet aanmoedigen of goedkeuren, maar het verband tussen overtreding en straf moet redelijk zijn", zegt Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu (Open VLD) die het wetsvoorstel hierover indiende.

"Onze politierechters leggen die straf in de praktijk vaak op aan studenten met een glas te veel op. Die jongeren hebben vaak nog niet eens een autorijbewijs. Alle logica in de wetgeving is daarmee zoek, vandaar deze correctie."

Dat deze bijsturing zou impliceren dat fietsen met een glas te veel op geen kwaad kan, spreekt Lahaye-Battheu met klem tegen. "Wie dronken fietst, wordt nog steeds bestraft met een geldboete. En de rechter zal nog steeds de mogelijkheid hebben om iemands rijbewijs tijdelijk in te trekken. Enkel de dwingende verplichting daarvan verdwijnt."
BIVV niet tegen beslissing

Het Belgisch Instituut Voor de Verkeersveiligheid (BIVV) keurt de beslissing van de Kamercommissie Infrastructuur niet af. "Het is goed dat rechters zelf kunnen beslissen of ze iemands rijbewijs al dan niet intrekken na dronken fietsen", zegt Stef Willems. "Op die manier kunnen ze zware overtreders nog steeds bestraffen en verhinderen dat ze met een glas te veel op in de auto stappen." (vrt)