U bent hier

Droogte - Captatie- en recreatieverbod op Netekanaal wegens blauwalgen

Kempen regio | Provincie Antwerpen
19.09.2019 - 09.31u
Door: Mark Jaspers

Antwerps gouverneur Cathy Berx heeft een uitbreiding van het captatie- en recreatieverbod in haar provincie uitgevaardigd, nadat er bijkomende blauwalgenhaarden werden aangetroffen. Ditmaal gaat het om het Netekanaal en specifiek het traject tussen het Albertkanaal en de Duffelsluis.

Blauwalgen of cyanobacteriën komen vooral voor op waterlopen met erg weinig stroming en bij lange periodes van droog en warm weer. Ze vormen al de hele zomer een probleem op tal van Vlaamse waterlopen. Het goedje is schadelijk voor mens en dier, onder meer omdat het kan leiden tot huidirritatie, hoofdpijn en maag- en darmklachten.

In de provincie Antwerpen was er al een captatie- en recreatieverbod op (delen van) het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en Bocholt-Herentals, de Schelde-Rijnverbinding, het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en het Albertkanaal. Daar komt nu dus een deel van het Netekanaal bij.

Het verbod houdt in dat je er geen water mag capteren als drinkwater voor vee of om landbouwgewassen te besproeien en dat je er geen zachte recreatie zoals kajak of waterski mag beoefenen. Pleziervaart mag wel nog, zwemmen is sowieso verboden in kanalen. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto