U bent hier

Droogte - Captatieverbod op onbevaarbare waterlopen opgeheven

Kempen regio | Provincie Antwerpen
10.10.2019 - 18.01u
Door: Mark Jaspers

Het captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen in de provincie Limburg wordt vanaf vrijdag 11 oktober opgeheven. Gouverneur Herman Reynders volgt daarmee het advies van zowel de Droogtecommissie als het Limburgs Droogteoverleg. In afwachting van de resultaten van nieuwe staalnamen voor blauwalgen, blijft het captatie- en recreatieverbod op de bevaarbare waterlopen in de provincie wel nog van kracht.

Zowel de recente en nog voorspelde neerslag als de beperkte watervraag motiveert de opheffing van het captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen. De Droogtecommissie besliste bovendien om af te schalen van niveau 2 (code oranje) naar niveau 1 (code geel). Door de neerslag van de afgelopen weken zijn de peilen en debieten van de waterlopen verbeterd.

De situatie in Limburg blijft echter zorgwekkend. Door de historisch lage grondwaterstanden kunnen de debieten in de waterlopen bij het uitblijven van neerslag snel weer dalen. Er is dus nog geen sprake van een structureel herstel. De provincie Limburg roept daarom op om doordacht en spaarzaam om te springen met water.

In afwachting van de resultaten van nieuwe staalnamen blijft het recreatie- en captatieverbod op het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Kwaadmechelen, de Zuid-Willemsvaart en het Albertkanaal wel nog van kracht wegens de aanwezigheid van blauwalgen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto