U bent hier

Droogte - Nu ook blauwalgen gevonden in kanaal Dessel-Kwaadmechelen en Schelde-Rijnverbinding

Kempen regio | Provincie Antwerpen
02.09.2019 - 15.11u
Door: Mark Jaspers

In de provincie Antwerpen heeft gouverneur Cathy Berx een nieuwe uitbreiding van het recreatie- en captatieverbod op waterlopen aangekondigd na de vondst van blauwalgen.

Ditmaal gaat het om bijkomende blauwalgenhaarden die door metingen van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) in het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en in de Schelde-Rijnverbinding aan het licht zijn gekomen.

Blauwalgen of cyanobacteriën zijn schadelijke bacteriën die een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en bij mens en dier tot gezondheidsklachten kunnen leiden. Ze gedijen vooral bij aanhoudend warm en droog weer. Normaal gezien komen ze vooral voor in waterlopen of vijvers zonder of met zeer weinig stroming.

In de provincie Antwerpen was er al een recreatie- en captatieverbod voor (delen van) het kanaal naar Beverlo, het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en Bocholt-Herentals. Nu komen daar ook het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en delen van de Schelde-Rijnverbinding bij.

Je mag er geen water capteren voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee en zachte recreatie zoals kajakken, wakeboarden en watersurfen is er verboden. Pleziervaart mag wel nog, zwemmen is sowieso verboden in kanalen. (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto