U bent hier

Drugshol vol cannabis, speed, xtc-pillen, hasj, cocaïne én wapens in Lichtaartse bossen

Herentals | Kasterlee | Kempen regio | Neteland
28.02.2019 - 18.13u
Door: Herman Gezelle

7 beklaagden staan terecht voor een van de meest omvangrijke drugszaken die in de Kempen de afgelopen jaren aan het licht kwam. De kopstukken worden ervan beticht zowat elke bekende drug – op heroïne na – verhandeld te hebben.

Het parket is er zeker van dat de kopstukken ook synthetische drugs verwerkten in een caravan in de Lichtaartse bossen.

Toen de speurders op 2 februari 2018, na maandenlange telefoontaps en observatie van de verdachten, binnen vielen in het drugshol in het groen van de Kempense Heuvelrug, wisten ze niet wat ze zagen: in een schamele caravan vonden ze 15,8 kg hasj, 30.000 xtc-pillen, 3 kg cannabis, 1,68 kg cocaïne, 5 kg speed en nog enkele pistolen, met bijbehorende munitie. Plus allerlei machines en materialen om synthetische drugs af te werken.

De val klapt dicht

Openbaar aanklager Wim Smets sprak over de vondst als "de grot van Ali Baba". De speurders hadden met de inval gewacht tot er weer eens een drugstransport vanuit Nederland richting de Kempen kwam. De leverancier reed tot bij kopstuk C.V. (23) uit Olen.

Toen klapte de val dicht: de Nederlander werd onderschept toen hij er weer vertrok, met 8.000 euro op zak. Naast C. V. en leverancier A. H. uit Nederland, werd ook R. Z. (21), een Oekraïense Belg uit Herentals opgepakt. Hij is de stiefbroer van C.V.

Verder liep ook S. V., een Let, woonachtig in Turnhout, tegen de lamp. Later volgden nog de arrestatie van de enige vrouw in het dossier, dealer I. L. uit Begijnendijk, plus dealers G. V. uit Tielen (Kasterlee) en E. V. uit Heist-op-den-Berg.

Het Openbaar Ministerie wees op het feit dat het Olense kopstuk C. V. een strafblad had: hij werd al eens veroordeeld wegens drugsdealen. De man legde na zijn aanhouding gedeeltelijke bekentenissen af: hij zou zich wel bezig hebben gehouden met cannabis en hasj, maar niet met de harddrugs.

Het OM geloofde daar niks van, temeer daar in de caravan zijn vingerafdrukken én zijn DNA werden aangetroffen op de latex-handschoenen die de preparateurs van synthetisch spul standaard gebruiken bij het manipuleren van de drugs. Zijn gsm werd meer dan dertig maal getraceerd onder een telefoonmast in de buurt van het drugshol in Lichtaart. C.V. en zijn kompaan R.Z. hadden allebei een sleutel van de caravan. Ook het DNA van R.Z. werd in de caravan gevonden, net als dat van de Let S.V. Het OM zag in hem de "onontbeerlijke schakel tussen beide hoofdverdachten.

Ambitie

"C.V. zag het groot", aldus het OM. "Hij wilde zelf persoonlijk en in overleg met zijn Nederlandse drugsleverancier ook nog een cannabisplantage opzetten om niet langer afhankelijk te zijn van Nederlandse import en zo meer geld te verdienen."

Voor de hoofdverdachte vorderde het OM een celstraf van 40 maanden, een geldboete en terugbetaling van 70.000 euro drugswinst. Zijn rechterhand R.Z. hoorde 36 maanden vorderen, de Let S.V. 30 maanden. Voor leverancier A.H. was de vordering 20 maanden. Voor drie dealers, I.L., G.V. en E.V., 15 tot 20 maanden.

Meester Karolien Van De Moer verdedigde Olenaar C.V. Ze ging akkoord met de verkoop van cannabis, maar niet met de betichting van de productie van harddrugs.

Ze gaf toe dat haar cliënt eenmalig xtc-pillen en coke verkocht aan medebeklaagde E.V., "maar met de handel in de verdovende middelen die in die caravan lagen, heeft mijn cliënt niks te maken. Hij zat bijna zes maanden in voorarrest, ik vraag een straf met probatie-uitstel."

Ook meester Peter Janssens, de advocaat van mede-kopstuk R.Z. betwistte de aanmaak van harddrugs en vervroeg om een straf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden.

De advocate van de Let S.V. ging voor de vrijspraak inzake drugsproductie, voor het dealen van haar cliënt vroeg ze een straf met uitstel.

Vonnis binnen een maand. 

Bron GVA -  verschijningsdatum 28/2/2019 - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

Foto's archief Nnieuws.


imageMeer nieuws

Nnieuws Kempen Neteland : 'Ook langs Whatsapp vlot bereikbaar'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.10.2020 - 19.08u reading time1min

Nnieuws® was al langer ook langs WhatsApp vlot bereikbaar.  Op onze nieuwskrant vind je nu ook een knop waarlangs je nog vlotter je nieuwsberichten, foto's, filmpjes naar onze redactie kan sturen.

Goed nieuws voor marktkramers en hun klanten: nieuwe coronamaatregelen ontzien de markt

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.10.2020 - 15.02u

Nieuwe Vlaamse coronamaatregelen gaan al in vanaf middernacht vandaag

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.10.2020 - 15.01u

Korte stroomonderbreking in Turnhout

Kempen regio | Neteland | Turnhout regio 28.10.2020 - 12.51u

Burgemeester van Aarschot wacht niet: "Ik voer de nieuwe maatregelen nu al in!"

Provincie Antwerpen | Vlaanderen 28.10.2020 - 08.26u

Thomas More gaat naar code rood vanaf 9 november

Thomas More gaat naar code rood vanaf 9 november
Geel | Lier regio | Provincie Antwerpen | Turnhout regio | Vlaanderen | Vorselaar 28.10.2020 - 06.11u

De Lilse Bergen wordt Provinciaal recreatiedomein

De Lilse Bergen wordt Provinciaal recreatiedomein
Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 28.10.2020 - 04.44u

Neckermann vraagt bescherming tegen schuldeisers

Nationaal | Vlaanderen 28.10.2020 - 02.58u

Nieuw boek Jef Hermans uit Nijlen : 'Opa Jef en zijn dorp Nijlen'

Kempen regio | Nijlen regio 27.10.2020 - 23.18u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto