U bent hier

Drukke nacht bij Tele-Onthaal: 1 op de 5 oproepen ging over uitzending Michael Jackson-documentaire

Kempen regio | Vlaanderen
09.03.2019 - 10.12u
Door: Herman Gezelle

De uitzending van de schokkende HBO-documentaire "Leaving Neverland" op Canvas heeft ook voor een drukkere nacht gezorgd bij hulplijn Tele-Onthaal. In de docu getuigen twee mannen over hoe Michael Jackson hen in het verleden misbruikte.

Een op de vijf oproepen bij Tele-onthaal ging over die uitzending en over vergelijkbare ervaringen met seksueel misbruik.

"Het was vannacht drukker dan gewoonlijk", bevestigt Jennifer Pots, coördinator bij Tele-Onthaal. Aanleiding was de uitzending van de HBO-documentaire "Leaving Neverland" op Canvas, over de slachtoffers van het seksuele misbruik door popster Michael Jackson.

"Bij bijna een op de vijf gesprekken die binnenliepen was 'Leaving Neverland' de aanleiding voor het contact met onze hulplijn", zegt Pots. De hulplijn kreeg 5 keer meer oproepen dan gewoonlijk na een uitzending waarbij het nummer van Tele-Onthaal vermeld wordt. In totaal ging het over 25 oproepen.

"De overgrote meerderheid van die oproepers waren mensen die een eigen ervaring met seksueel misbruik wilden vertellen, vaak uit een ver verleden", legt Pots uit. "De uitzending heeft veel opgerakeld en oude wonden kwamen toch weer op de voorgrond."

Erkenning

In de meeste verhalen ging het over seksueel misbruik door bekenden, heel vaak in familiaal verband, of door vertrouwenspersonen. "De focus in die gesprekken ligt vaak op de gevolgen en de impact van die ervaring. Het zelfwaardegevoel van heel wat oproepers werd enorm geschonden. We merken dat dat vele jaren later fel blijft meespelen."

'Het zelfwaardegevoel van heel wat oproepers werd enorm geschonden', zegt Jennifer Pots, coördinator Tele-Onthaal.

Ook de erkenning als slachtoffer van misbruik is heel belangrijk voor heel wat bellers, zegt Pots nog. "Want in het verleden werden ze niet altijd geloofd of geholpen."

Ook rest van het weekend drukker

Tele-onthaal verwacht ook de rest van dit weekend meer oproepen naar aanleiding van de documentaire. "We vermoeden dat er voor sommige mensen nog een hoge drempel bestaat om onmiddellijk te bellen.

Zij blijven nog een hele tijd met gevoelens zitten die ze niet direct kwijt kunnen. Wanneer de emoties zijn gaan liggen, vinden ze vaak nog wel de kracht om contact te zoeken."

Wie naar aanleiding van de documentaire wil praten of hulp nodig heeft, kan terecht bij Tele-Onthaal of kan bellen naar 106. (VRTNWS)

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto