De in de Kempen en Vlaanderen bekende drukkerij Baudoin in Lichtaart maakt voortaan onderdeel uit van de grotere drukkerij Grafilux Printing Turnhout. Het machinepark in Lichtaart wordt verkocht, maar het weekblad De Postiljon blijft voorlopig wel bestaan.

“September is de maand bij uitstek voor een nieuwe start en dat niet alleen voor de schoolgaande jeugd”, luidt het in een mededeling van drukkerij Baudoin en Grafilux Printing. “Ook voor drukkerij Baudoin betekende 1 september een nieuwe realiteit. Sinds deze week maakt het onderdeel uit van Grafilux Printing in de Muizenvenstraat  Turnhout.”

Drukkerij Baudoin is al ruim 45 jaar gevestigd op de Poederleesteenweg in Lichtaart. De naam van het bedrijf verwijst naar oprichter Jos Baudoin. Hij begon in 1973 met de drukkerij en startte begin de jaren tachtig met de uitgave van het weekblad De Postiljon.

Dat weekblad belandt nog altijd bij ruim 28.000 gezinnen in de bus in de regio van Kasterlee, Lille en Herentals. Zijn familiebedrijf groeide uit tot een middelgrote onderneming met als kernactiviteit het ontwerpen en drukken van grafische communicatie.

Baudoin drukt allerlei producten, zoals folders, brochures, affiches en banners, maar ook geboorte- en trouwkaarten. Oprichter Jos Baudoin overleed drie jaar geleden op 85-jarige leeftijd.

Schaalvergroting

Grafilux Printing is dan weer in 2008 ontstaan uit een fusie van Grafilux Printing uit Balen en drukkerij Van Beeck uit Turnhout. In 2009 nam het bedrijf een nieuw gebouw in de Muizenvenstraat in Turnhout in gebruik. Volgens de directie van Baudoin versterkt de nieuwe samenwerking het bedrijf en verhoogt het ook de dienstverlening.

“We stoppen niet met drukkerij Baudoin en we komen ook nog onder deze naam naar buiten. We blijven voortdoen, maar dan in een groter geheel”, garandeert Jan Snauwaert, de verantwoordelijke van drukkerij Baudoin binnen Grafilux Printing.

“In de grafische sector is schaalvergroting niet onbelangrijk. Dit is van toepassing op deze nieuwe samenwerking. De huidige zaakvoerder van Baudoin bereikt ook stilaan de pensioengerechtigde leeftijd.”

Drie van de ongeveer 10 personeelsleden zijn intussen mee verhuisd naar Turnhout, maar er is nog altijd wat bedrijvigheid in de kantoren in Lichtaart.

“De gebouwen zijn niet leeg. Vanuit Lichtaart wordt nog altijd De Postiljon gemaakt. Die contactpersonen blijven ook daar en het weekblad blijft voorlopig bestaan”, vertelt Jan Snauwaert. “Het machinepark in Lichtaart ligt al wel stil en wordt verkocht.” (bron GVA/De Postiljon/Grafilux/Nnieuws)

Foto : stichter Jos Baudoin en echtgenote Linneke (2015) / Nnieuws.