Het aantal mobiele betalingen via Bancontact Payconiq is verdubbeld. Vandaag gebeurt 65% van de online betalingen met de smartphone en ook in de fysieke wereld is het aantal contactloze transacties verdrievoudigd.

11,5 miljoen betalingen

Het aantal mobiele betalingen lag in augustus dubbel zo hoog als in 2019: er werden in België 11,5 miljoen betalingen met de smartphone gedaan, tegenover 5,6 miljoen mobiele betalingen in augustus vorig jaar. Dat laat mobiele betaalservice Bancontact Payconiq weten aan HLN. Zo'n 3,85 miljoen Belgen gebruikten toen de app.

Het coronavirus gaf mobiele betalingen een duwtje in de rug: sinds de uitbraak is de Payconiq-betaalapp 870.000 keer gedownload. In maart steeg ook het aantal winkeliers dat mobiel betalen mogelijk maakt met 23%, na oproepen van de overheid om elektronisch of contactloos te betalen omwille van het besmettingsgevaar.

Bij Payconiq nam het aandeel contactloze betalingen toe van 13% in maart tot 35% in augustus.

Toch wordt mobiel betalen nog vooral in e-commerce gebruikt: liefst 65% van de online betalingen gebeurt mobiel, aldus Bancontact Payconiq. Cash is daarbuiten wel nog altijd dominant, weet de Nationale Bank.

Meer dan 50% van de transacties zou in België nog met contant gebeuren, ook al is het aantal cashbetalingen 15 tot 20% gedaald sinds de coronapandemie. (retaildetail)