Het resultaat van het project burgerbudget Lichtaart kermist is gekend. De online stemmen van de Kasterleenaren en het oordeel van de jury leverden samen twee winnaars op.

Accordeonclub Alte Kameraden ontvangt een budget van 600 euro voor het realiseren van een nostalgische accordeon-carrousel in de spiegeltent in 2021. Oudercomité GBS De Pagadder krijgt een budget van 3.400 euro voor de organisatie van het dorpsfeest Lichtaart Verenigt in 2021 en 2022.

Het dorpsfeest Lichtaart Verenigt heeft de ambitie om verschillende partners, verenigingen en groepen te betrekken en haalde de meeste online stemmen.

Om dit project te doen slagen én groeien kregen zij het maximum bedrag van 2500 euro voor dit jaar toegewezen en een extra som van 900 euro in 2022.
Het initiatief van de accordeonclub kreeg een kleiner budget toegewezen (600 euro) omdat het bij de online stemming op minder steun van de inwoners kon rekenen, maar ook omdat het kleinschaliger is.

De derde finalist, KSA Lichtaart, trok zich op de valreep met hun goochelnamiddag terug uit de wedstrijd. Zij vonden het voor hun vereniging zinvoller om aan te sluiten bij het dorpsfeest Lichtaart Verenigt.

'Beide winnaars kunnen nu aan de slag met de voorbereidingen,' zegt schepen van cultuur Guy Van de Perre.

'Wij gaan als gemeentebestuur de komende weken in overleg met de organisatoren om ervoor te zorgen dat de initiatieven zo veel mogelijk op langere termijn bijdragen tot een duurzame levendigheid van de kermis en het dorpsleven in Lichtaart. Dit was immers een uitdrukkelijke vraag van de jury en ook één van de principes van het hele project.'

'Wij zijn, ondanks de bijsturingen die nodig waren omwille van COVID-19, opgetogen over het resultaat van het allereerste burgerbudget', vertelt Van de Perre.

'Ook de bijdrage van de jury en de gelote burgers in het bijzonder was verrassend en hartverwarmend. We voelen ons dan ook enorm dankbaar voor ieders bijdrage aan dit experiment. We kijken hoopvol uit naar de feestelijkheden in september.'