Tijdens de Nacht van de Geschiedenis kan je in Vorselaar herinneringen ophalen aan het rijke caféleven. Ooit telde Vorselaar 41 cafés.

Het Davidsfonds van Vorselaar duikt tijdens de Nacht van de Geschiedenis met als thema "drank" onder in het Vorselaarse caféleven.

Ooit telde Vorselaar 41 cafés...!

Die brengen we in kaart en we bespreken het caféleven in al zijn facetten met twee bevoorrechte getuigen: oud cafébaas Charel Van Oeckel
en Louis Van Laer, een 81-jarige vrijgezel die de cafés vooral van voor de toog bekeek en nog dagelijks bekijkt. Een amusante avond vol verhalen, beelden en getuigenissen
Het Buurthuis wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een staminee. Zorg dat je erbij bent. Inschrijven is noodzakelijk.


DavidsfondsVorselaar organiseert



in samenwerking met



Heemkundige Kring

Joris Matheussen

de



Nacht van de Geschiedenis


op dinsdag 20 maart om 20 uur in het Buurthuis


over



het caféleven in Vorselaar



met

Charel Van Oeckel

en Louis Van Laer




Op dinsdag 20 maart organiseren we samen met de Heemkundige Kring de jaarlijkse Nacht van de Geschiedenis die dit jaar “DRANK” als thema heeft. We moesten niet ver zoeken naar een onderwerp dat kadert in dit thema: Vorselaar telde ooit meer dan 40 cafés dus was het thema snel gevonden. Het caféleven in Vorselaar is het onderwerp dat we op dinsdag 20 maart aansnijden met twee ervaringsdeskundigen: Charel Van Oeckel, oud-cafébaas en Louis Van Laer, die het leven in de Vorselaarse cafés vooral zag van aan de andere kant van de toog, als cafébezoeker.





We bekijken de kaart van Vorselaar waar we op een stratenplan aanduiden waar er overal cafés geweest zijn en nog zijn

We kijken naar oude foto’s en postkaarten van vergane glories als de Kleine en de Grote Keizer, bekende afspanningen uit de vorige eeuw, den Hotteman, Gusta Bet, de Peruche en nog meer en andere.

Hoofdbrok van de avond worden de getuigenissen van Charel Van Oeckel en Louis Van Laer, die aan de tand gevoeld worden door Jan Willems, die samen met de twee gasten in de praatstoel op tocht gaat langs de Vorselaarse cafés en hen ondervraagt, op zoek naar plezante verhalen en anekdotes van voor en achter den toog. Uiteraard krijgt het publiek ook het woord, al was het maar om vragen te stellen of aanvullingen te maken bij de verhalen die Charel en Louis komen vertellen uit hun eigen ervaringen.

Enkele onderwerpen die zeker aan bod komen zijn o.a. de kermis en het uitgaan in Vorselaar in de bloeiende jaren van de diamant, de openbare verkopen van de notarissen, de supportersclubs, de caféploegen, het spaarkaske, de dorpsfiguren, de cafés die een wat “louche” reputatie hadden, drinken op de poef, muziek in de cafés, het jaarlijkse “teren” van de Harmonie enz…

We richten het Buurthuis in als een “staminee” waar u een pintje of een trappist (of een glas wijn, een water of koffie) kan krijgen aan democratische prijzen en er zullen ook groffe boterhammen met kaas of met "frut" van beenhouwerij Stevens en mosterd zijn.



U kan erbij zijn op deze café- avond mits u vooraf inschrijft bij een van de bestuursleden (u kan daarvoor onderstaande strook gebruiken). U betaalt 2 euro toegangsgeld en niet-leden van Davidsfonds en Heemkundige Kring betalen 3 euro.



Datum, plaats en uur: het Buurthuis op Den Oostakker, dinsdag 20 maart om 20 uur. Einde omstreeks 22.30 uur