Vandaag bezocht Martin Kotthaus, de ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in ons land, Kamp C, het provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw.
Net als Kamp C stimuleert de Duitse overheid de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs om innovaties in de bouw sneller ingang te doen vinden.
Aanleiding voor het bezoek zijn de "Sustainability Talks" evenementen die de Duitse ambassade organiseert. Ambassadeur Martin Kotthaus laat zich daarbij informeren door duurzaamheidsexperten uit diverse sectoren. Een bezoek aan Kamp C, het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw van de Provincie Antwerpen, mocht daarbij niet ontbreken.
"Inmiddels zijn we allemaal vertrouwd met 3D-printers in het dagelijks leven. Maar een huis dat met een 3D-printer is gebouwd zien en betreden, is bijzonder indrukwekkend. 3D-printen in de bouwsector bespaart grondstoffen, is klimaatvriendelijker en sneller.
Tijdens mijn bezoek aan Kamp C heb ik kunnen ervaren hoe de bouwsector zich op een innovatieve manier ontwikkelt. Duurzaamheid vormt daarbij een centraal thema. Bij het 3D-printen van het huis met twee verdiepingen in Westerlo was er ook een Duits bedrijf betrokken.
Opnieuw een goed voorbeeld van de vruchtbare samenwerking tussen onze beide landen en tussen wetenschap enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds om innovatie te stimuleren - zoals met het COVID-19-vaccin van BioNTtech/Pfizer," stelt ambassadeur Kotthaus.
Ambassadeur Kotthaus bezocht de 3D-betonprinter en de Europese primeur die Kamp C daarmee realiseerde in 2020: het eerste huis van 2 verdiepingen dat in één stuk werd geprint.
Het huis en de printerinstallatie zijn ondertussen uitgegroeid tot een levendige demonstratiesite waar de brede bouwsector kan kennismaken met de mogelijkheden van deze innovatieve techniek.
Niet alleen architecten en aannemers laten zich er inspireren, ook kennis- en onderwijsinstellingen hebben de weg naar de 3D-printer gevonden. In dit aspect was de ambassadeur bijzonder geïnteresseerd. Gedeputeerde Helsen, voorzitter van Kamp C: "Onder meer de studenten aan de bouwopleidingen van de Thomas More-hogeschool doen op Kamp C unieke praktijkervaring op, die ze nergens anders kunnen krijgen.
De volgende jaren willen we met onze printinfrastructuur nog meer inzetten op de samenwerking van onderwijs- en kennisinstellingen met het bedrijfsleven en hoe we deze techniek kunnen inzetten voor het verduurzamen van de waardeketen in de bouw."
Een van de hefbomen daarvoor is project KIEM, dat moet bijdragen aan een versnelde marktintroductie van het 3D-betonprinten in de bouwsector. Dit project wordt ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling EFRO, net als de installatie van de 3D-printer en het printen van de demonstratiewoning eerder.
Foto : Duitse ambassadeur Martin Kotthaus, gedeputeerde Kathleen Helsen, Emiel Ascione, Chris Baert en Marijke Aerts van Kamp C / Kamp C.