Duitsland voert tijdelijk de controle langs de grenzen  weer in. Dat geldt in eerste instantie voor de grens tussen Oostenrijk en Beieren, heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Doel is om de grote instroom van migranten te beperken en ordelijke procedures in te voeren, aldus de Maizière. Hij benadrukte dat Duitsland de vluchtelingen zal blijven beschermen, in overeenstemming met de eigen en internationale regels.

Update 14/9 om 8u : Francken dreigt ook met sluiting Belgische grenzen

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, reageert op de ingevoerde Duitse grenscontroles. "Als dat betekent dat men plots allemaal naar België komt, zit er niets anders op dan zelf de grenzen te sluiten", zegt hij aan VRT Nieuws. Straks komen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken bijeen om de vluchtelingenquota te bespreken.

Duitsland voert sinds gisteren opnieuw grenscontroles uit om de stroom van vluchtelingen uit voornamelijk Syrië en Irak tegen te gaan. Berlijn reageert daarmee op het uitblijven van Europese quota's om de vluchtelingen te verspreiden over alle lidstaten van de unie.

"Ik heb begrip voor de Duitse beslissing. Het creëert situaties die onveilig zijn en binnen het Schengenverdrag kan er gekozen worden om de grenzen tijdelijk te sluiten. Als wij in een soortgelijke situatie zouden komen - wat nu nog niet zo is - dan is dat zeker te overwegen."

Volgens Francken volgen de vluchtelingen immers de weg van de minste weerstand. "Als Oostenrijk, Duitsland en Tsjechië hun binnengrenzen sluiten, dan zoekt men een land waar men wel naartoe kan. Je krijgt dan een cascade-effect en is de facto Schengen opgezegd."

In "De ochtend" is Francken voorts erg hard voor Griekenland. "De Griekse grens staat open en daar durft niemand iets over te zeggen. Hongarije probeert er wel iets aan te doen en daar is veel kritiek op.

Op Griekenland is geen kritiek, want die grens staat wagenwijd open. Waar is de logica", vraagt de staatssecretaris zich af. "Na de affaires rond de Grexit durft niemand nog iets te zeggen over Griekenland. Zonder goede controle van de buitengrens heeft Schengen weinig zin."

Inmiddels is het treinverkeer van Oostenrijk naar Duitsland  stilgelegd

De Maizière beriep zich op buitengewone omstandigheden om de afspraken uit het Schengenverdrag over open Europese binnengrenzen tijdelijk op te schorten.
Brussel akkoord

De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EU, is akkoord met de Duitse maatregel, is in Brussel bekendgemaakt. De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wees er direct op dat de Duitse stap het belang aantoont van een goede verdeling van vluchtelingen over de Europese Unie.

Nederland heeft begrip voor de tijdelijke terugkeer van de grensbewaking, zegt staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie in een reactie. Nederland zal goed in de gaten houden of er andere routes ontstaan in de migratiestroom, staat er verder in de schriftelijke verklaring.(ep)