Natuurpunt Markvallei organiseert op vrijdag 16 januari, om 20 uur, een lezing over de evolutie van de Kempen in de voorbije duizend jaar. Jan Bastiaens, een expert terzake, komt daarvoor naar bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel Kolonie.

Natuur en erfgoed raken mekaar dikwijls en in het Kempense landschap is dat niet anders. Hoe gingen onze voorouders bijvoorbeeld met de heide om? Die heide was voor hen immers van levensbelang. Voor de huidige natuurbeheerders is het belangrijk te weten welke landbouwmethoden gebruikt werden in onze streken en hoe die oude technieken de heide in stand hielden.

Jan Bastiaens is onderzoeker van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed en publiceerde al heel wat onderzoeksresultaten in verschillende wetenschappelijke tijdschriften, waaronder ook Natuur.Focus. Hij is de geknipte man om ons hier meer over te vertellen.
Het wordt ongetwijfeld een boeiende tocht in de geschiedenis van onze regio, gebracht door een autoriteit en een vlotte verteller.

Jan Bastiaens vertelt het verhaal van landschap en landbouw in de Antwerpse Kempen, van pakweg het jaar 1000 tot 1900. Heide, schapen, plaggenbodems, dorpen en gehuchten, boekweit, zandverstuivingen, vloeiweiden, turf, dennenbossen ... allemaal passeren ze de revue en misschien zelfs een paar wolven.

De lezing is gratis, een echte aanrader voor natuurbeheerders en natuurgidsen, maar zeker ook voor iedereen met een gezonde dosis interesse in de geschiedenis van de Kempen.