Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dunne én dikke speculaas van Speculaasje Heyns erkend als streekproduct: "Al 135 jaar identiek recept"

Heyns Speculaas  - foto VLAM

De bekende dunne en dikke speculaas van het Herentalse Speculaasje Heyns is erkend als streekproduct door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Al 135 jaar wordt de speculaas volgens hetzelfde recept gebakken door de familie Heyns-Hufkens. Ook de Antwerpse koffie van koffie Jespers kreeg de titel van eetbaar erfgoed.

Reeds in 1889 was Jef Heyns bakker op de Grote Markt, nadien volgde Louis. Diens zoon Jan sloot de winkel op de Grote Markt om vlakbij het kleinste speculaaswinkeltje van België te openen. Hier groeide het snel groeiend succes van de Heyns-speculazen zodat de 4e en 5e generatie moesten verhuizen naar hun huidige locatie op de Bovenrij.

Al die jaren werd het originele speculaasrecept behouden en werd er dunne naast de dikke speculaas gebakken. De dunne speculaas heeft de kenmerken van een Belgische speculaas: krokant, dun en licht of, zoals bij Heyns, niet gekruid.

 

Dikke speculaas Heyns

Speculaas Heyns is een begrip in Herentals en vooral de dikke speculaas is de regionale favoriet.

"Het originele speculaasrecept uit 1889 voor dunne en dikke speculaas werd behouden", zegt co-zaakvoerder Staf Hufkens.  "De dikke speculaas, die vrij uniek is in België, heeft in oorsprong dezelfde ingrediënten als de dunne, door het toevoegen van een kleine hoeveelheid invertsuiker en karnemelk blijft de huidige dikke speculaas nog iets langer mals.

Je kan deze dikke speculaas van Heyns niet vergelijken met Hasseltse speculaas die men in hompen verdeelt en waar vaak amandelen worden aan toegevoegd. De dikke speculaas van Heyns wordt nog steeds met de hand gemaakt.

Het deeg wordt in vormen geduwd, hout voor de grote speculazen of kunststof vormpjes gebaseerd op de originele vormpjes. Het overtollige deeg wordt verwijderd en de speculaas wordt uit de vorm geklopt. De gevormde speculazen worden op de bakplaten gelegd en gebakken. 

Over de historie van top bakker Heyns : lees op https://speculaasje.be/over-ons/

Foto VLAM / NNieuws / Heyns.

Staf Hufkens aan het werk in het Heyns atelier

Staf Hufkens aan het werk in het Heyns atelier

Het Heyns Sint paradijs in de Bovenrij Herentals

Het Heyns Sint paradijs in de Bovenrij Herentals

Niet enkel tijdens de Sintperiode en de feestdagen is het gezellig aanschuiven bij Heyns

Niet enkel tijdens de Sintperiodeperiode en de feestdagen is het gezellig aanschuiven bij Heyns...

Bovenrij 50, Herentals, België

Heyns Speculaas  - foto VLAM

Deel dit artikel