U bent hier

Dunningswerken zorgen voor weinig of geen overlast in Merodebossen

Herenthout
15.12.2016 - 16.07u
Door: Peter Caers

In opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos zijn in het gewestelijk deel van de Merodesebossen dunningswerken gestat. Dunnen wil zeggen dat er bomen uit het bos gehaald worden om de andere bomen meer ruimte te geven  Een geval van duurzaam bosbeheer. Er is weinig overlast voor de wandelaars en joggers.

De typische streekeigen loofboomsoorten als zomereik, beuk, berk en lijsterbes krijgen daardoor de kans om uit te groeien, zodat op termijn een gemengd inheems bos zal ontstaan. Door de kappingen verdwijnt het bos dus niet. Integendeel, het zal er juist gevarieerder door worden. Op deze manier worden de Merodesebossen een waardevoller en natuurlijker bos.

Ook de gevaarlijke bomen langs de wegen en dreven worden aangepakt zodat het risico op vallende takken verkleint.

Bos blijft open voor publiek

Het gekapte hout werd door ANB verkocht op een openbare houtverkoop voor de professionele houthandel. De koper is verantwoordelijk voor de kapping van de bomen en de afvoer naar de houtfabriek voor verdere verwerking.

Het bos blijft gans de periode normaal toegankelijk voor bezoekers, maar het kan vanzelfsprekend gebeuren dat, uit veiligheidsoverwegingen, bepaalde delen tijdens de exploitatie zullen worden afgesloten.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto