Seizoensgroenten kopen, vaker de fiets nemen en de verwarming een graadje lager zetten. Alle beetjes helpen om het klimaat te redden. Maar wat we vaak vergeten is de ecologische voetafdruk van onze hond of kat. En die is volgens onderzoekers een stuk groter dan we denken.

De ecologische voetafdruk – of pootafdruk, zo u wil – van een hond in één jaar kan vergeleken worden met de impact van een autorit van 3.700 kilometer. Dat komt overeen met een trip naar het zuiden van Italië en terug.

Dat blijkt uit een studie van het Zwitserse onderzoeksbureau ESU-Services. Het bureau bracht daarvoor alles in kaart: van voeding en huisvesting over uitwerpselen, tot autoritten en diverse aankopen.

Luxeleventje

Dierenvoeding blijkt de belangrijkste factor te zijn. Volgens de onderzoekers maken we daarbij keuzes die ecologisch moeilijk te verantwoorden zijn.

"Mensen beschouwen hun huisdier als een extra kind en geven het een luxeleventje. Bij die vermenselijking hoort dan veeleer een biefstukje en niet de traditionele hondenbrokken", zegt Dorothea Baur, consulente gespecialiseerd in ethiek en duurzaamheid.

"In dierenvoeding wordt meestal vlees gebruikt dat mensen niet eten. Als huisdieren nu dezelfde stukken vlees als wijzelf voorgeschoteld krijgen, zitten we met een ecologisch probleem. Hoe meer mensen hun dieren verwennen, hoe meer bronnen ze gebruiken."

Ook professor dierenvoedingsleer Myriam Hesta (UGent) kent dit fenomeen. "De laatste tien jaar zien we meer mensen die kiezen voor het wolvendieet. Zij kiezen ervoor hun huisdieren alleen nog vlees te geven. Als dit het vlees is dat wij liever niet op ons bord krijgen, is er geen probleem. Maar alleen de pure stukken vlees aan je dier geven, is slecht voor hun ecologische voetafdruk."

Tips

Professor Hesta benadrukt dat het vooral belangrijk is om dieren niet te veel eten te geven. "Bijna 60% van onze katten heeft overgewicht. Dat probleem aanpakken is al een eerste stap om de voetafdruk te verkleinen."

Tafelrestjes geven in plaats van een extra biefstuk te kopen mag ook, maar slechts in beperkte hoeveelheden.

Een vegetarisch dieet dan maar voor hond of kat? Professor Hesta waarschuwt dat in dat geval extra voedingssupplementen nodig kunnen zijn. Bovendien is er nog speculatie over de duurzaamheid van zo'n vegetarisch dieet.

Kat of hond zijn trouwens niet de grootste vervuilers. De jaarlijkse ecologische voetafdruk van een paard zou neerkomen op een autorit van 21.500 kilometer. Bij paarden ligt het probleem vooral bij de productie en het transport van hooi en stro.

"Als er houtkrullen uit de omgeving gebruikt worden in plaats van stro om de stal te vullen, kan de impact al met 30% verminderen", besluiten de onderzoekers. Wie zijn voetafdruk wil verkleinen en zoekt naar een ecologisch huisdier, kiest best voor een konijn, vogel of vis.

Bron GVA - 05/01/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.