Een jaar nadat het domein van Hof Ter Laken in Booischot verkocht werd aan de gemeente Heist-op-den-Berg en Kempens Landschap, droeg de adellijke familie de Gruben ook het domeinarchief over.

Om alle stukken door te nemen, overzichtelijk en duurzaam te bewaren en te digitaliseren, besloten de partners samen te werken met de Heistse heemkring Die Swaene. Het project mag alvast op 1.500 euro steun rekenen vanuit de coöperatie Cera.

Eeuwenoude perkamenten, stambomen en plannen

Het domein van Hof Ter Laken vindt zijn oorsprong in de hoge middeleeuwen, toen er op dezelfde plek een waterburcht stond. In de eeuwen die volgden, speelde Hof Ter Laken een grote rol in de lokale geschiedenis.

De huidige gebouwen dateren van de 19de eeuw. Het kasteel werd toen verbouwd in neo-Vlaamse renaissancestijl. Over al die zaken hielden de adellijke eigenaars, de families della Faille en de Gruben, kasten vol documenten bij. Een zeer waardevolle bron van informatie, waarin je weken of zelfs maanden kan snuisteren.

Toen het kasteeldomein van Hof Ter Laken vorig jaar eigendom werd van Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg en Kempens Landschap, werd afgesproken met de familie de Gruben dat ook het uitgebreide domeinarchief overgedragen zou worden.

Deze verhuis gebeurde enkele maanden geleden. Om de talrijke documenten - waartussen eeuwenoude perkamenten, stambomen en plannen zitten - een duurzame toekomst te geven, wil Kempens Landschap samenwerken met heemkring Die Swaene. Samen zullen ze de stukken inspecteren, digitaliseren en vakkundig bewaren.

Bron van informatie en beleving

Hof Ter Laken is de bakermat van Booischot en zijn adellijke bewoners hebben ook in andere dorpen een belangrijke invloed gehad. Doordat het domein en het archief nu aan publieke partners werden overgedragen, komt er een schat aan informatie vrij, met tal van mogelijkheden op korte en lange termijn.

"Een eerste stap is al die documentatie kwalitatief opslaan en ordenen, zodat er later tal van zaken mee gedaan kunnen worden. We willen het archief uiteindelijk openstellen voor wie dat wenst, maar ook gebruiken als achtergrond voor heel wat vormen van beleving op het domein, zoals rondleidingen of wie weet wel een leuk spel voor kinderen.

Uiteraard zal het ook een bron van inspiratie zijn voor het latere beheer van het park en de restauratie van de gebouwen.

Cera-steun

Cera is een coöperatie, gelinkt aan KBC Groep, die investeert in projecten rond welvaart en welzijn. Aangezien ze vanuit die missie ook steun toekennen aan maatschappelijk relevante regionale projecten, besloot Kempens Landschap om haar plannen met het archief van Hof ter Laken aan hen voor te leggen.

De lokale afdeling van Cera was overtuigd van de opportuniteiten en besloot een bedrag van 1.500 euro bij te dragen aan het waardevolle werk dat in de komende jaren zal plaatsvinden.

Luc Vleugels, burgemeester van Heist-op-den-Berg: "Het is geweldig dat Cera ons deze steun heeft gegeven. Heemkring Die Swaene en Kempens Landschap kunnen dankzij deze bijdrage de nodige materialen aankopen om alle stukken te digitaliseren en goed te bewaren. Vanaf 2020 gaan ze ermee de slag. We kijken alvast uit naar het resultaat!"