Op de Hooibeekhoeve in Geel werken onderzoekers nauw samen met melkvee-houders
Van een melkrobot en nieuwe koesensoren tot technieken om de ammoniakemissie terug te dringen. Op het provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve in Geel zoeken wetenschappers en melkveehouders samen naar rendabele oplossingen voor een duurzame melkveehouderij in Vlaanderen.
Met de onderzoeksresultaten kunnen melkveehouders dan effectief aan de slag, bijvoorbeeld rond jongveeopfok. "De basis voor een gezonde en productieve koe wordt gelegd tijdens de eerste levensmaanden van het kalf", vertelt melkveeonderzoekster Els Stevens.
De toekomst is duurzaam, ook voor de melkveehouderij in Vlaanderen. Maar hoe ziet die toekomst er precies uit?
VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, organiseerde een rondleiding op de Hooibeekhoeve in Geel, een praktijkonderzoekscentrum voor melkveehouderij, voedergewassen en plattelandsontwikkeling van de provincie Antwerpen.
In nauwe samenwerking met melkveehouders buigen onderzoekers er zich over de uitdagingen voor een duurzame toekomst.
Minder ammoniakemissie is een van de thema's die er onderzocht worden.
Onderzoeker Nick Rutten: "We sensibiliseren en informeren melkveehouders over hoe ze de ammoniakemissie kunnen reduceren, bijvoorbeeld op stalvloerniveau. Dat doen we door concrete oplossingen van de PAS-lijst voor te stellen in de stal en in een demoruimte op de Hooibeekhoeve.
We zoeken ook mee naar oplossingen voor knelpunten bij de implementatie van PAS-maatregelen in de praktijk. Uit opgezette experimenten blijkt dat het enorm belangrijk is om stalvloeren goed proper te houden en de roosteropeningen open.
Hoe hoger het percentage roosteropeningen dat dicht zit met mest, hoe hoger de ammoniakconcentratie. Een passage van een mestrobot geeft een tijdelijke verhoging van de ammoniakconcentratie, maar dat weegt niet op tegen het negatieve effect van vuile vloeren met dichte roosteropeningen."
Om de huidige melkveehouderij duurzamer te maken, zal in de toekomst ook rantsoenoptimalisatie en meer teeltrotatie nodig zijn. Op veel melkveebedrijven wordt bijna uitsluitend maïs en gras geteeld. Maïs in monocultuur heeft echter belangrijke nadelen, zoals opbrengstdaling en verhoogde onkruiddruk.
Nick Rutten: "Daarom onderzoeken we ook andere teelten, waarbij we op de Hooibeekhoeve onderzoek op het veld kunnen combineren met rantsoenonderzoek in de stal.
Zo hebben we binnen het demonstratieproject 'KOE: Klimaatvriendelijke ommekeer met eigen voer' al voederproeven uitgevoerd met ingekuilde voederbieten, grasklaver en geplette gerst.
En dit najaar staat er een voederproef met getoaste veldbonen op het programma, ter vervanging van geïmporteerde soja als veevoeder."
De Hooibeekhoeve doet ook heel wat onderzoek naar sensortechnologie. Onderzoekster Katleen Geerinckx: "Sensortechnologie is sterk in opmars binnen de moderne melkveehouderij.
Ze vergemakkelijkt het management door het aanreiken van data en informatie op koe-, kudde- of stalniveau. Er is een brede waaier aan sensoren op de markt die het mogelijk maken om dieren van dichtbij op te volgen.
Zo kunnen melkveehouders problemen vroegtijdig opsporen, wat niet alleen de productiviteit maar ook de gezondheid en het welzijn van de koeien ten goede komt. Op de Hooibeekhoeve testen en demonstreren we tal van sensoren, zoals activiteitmeters die de bewegingen van de koe monitoren of een camera die de bodyconditie meet.
Daarnaast werken we ook met geboortemelders die de melkveehouder waarschuwen wanneer de koe op kalven staat en met een melkanalysetoestel dat automatisch enkele parameters in de melk meet en ons zo veel vertelt over de gezondheid van de koe. Je kan deze sensortechnologie gerust beschouwen als een paar extra ogen in de stal."
Naast de 85 koeien die melk geven, lopen er op de Hooibeekhoeve, in een aparte jongveestal, ook 145 stuks jongvee rond. Onderzoekster Els Stevens bestudeert hoe de jongveeopfok geoptimaliseerd kan worden.
"Een optimale jongveeopfok is de basis voor een goede melkveestapel. Investeren in het jongvee resulteert in duurzamere melkkoeien én is beter voor de methaanuitstoot.
We onderzoeken verschillende aspecten bij de kalveren, van de biestkwaliteit over de huisvesting tot voeding en het gebruik van een kalverdrinkautomaat. De basis voor een gezonde, productieve en efficiënte koe wordt in grote mate gelegd tijdens de eerste levensmaanden van het kalf.
Daarbij is het rantsoen tijdens de opfok cruciaal voor een optimale lichaamsontwikkeling, uierontwikkeling en gezonde pens. Met deze inzichten kunnen melkveebedrijven werken aan een meer economische en duurzame jongveeopfok."
Melkveehouders zijn trouwens altijd welkom om een kijkje te komen nemen in het provinciale praktijkonderzoekscentrum: www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/hooibeekhoeve/hooibeekhoeve.html
In de Kempen staat een dynamische groep vrouwen te popelen om uit te breken om de idealen van Soroptimist International ter harte te nemen. Op deze internationale vrouwendag wil de Kempische club, die pas 6 maanden geleden gecharterd is, de veerkracht van vrouwen nog eens extra benadrukken.
Met een interview op Geel FM en het dragen van de kleuren paars en groen zetten ze op 8 maart zowel hun club als de internationale vrouwendag in de kijker. Waarbij paars gerechtigdheid en waardigheid symboliseert en groen voor hoop staat.
In de aanloop naar het Overlegcomité van komende vrijdag, na de week time-out, blijven de experts van de GEMS bij hun advies van vorige week. "Dat gaat niet veranderen, zeker niet gezien de fragiele situatie waarin we ons bevinden. Dit is niet het moment om te gaan versoepelen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme in "Terzake".
Een van de hoofdbestanddelen van groenetheesupplementen beïnvloedt de gezichtsontwikkeling van kinderen met het syndroom van Down.
Door het toedienen van de groenetheesupplementen in de eerste levensjaren, komen de karakteristieke gelaatskenmerken van het syndroom minder tot uiting.
Vastgoedontwikkelaar en eigenaar CORES Development uit Antwerpen organiseert op donderdag 11 maart (19.30 uur) een online infoavond over de eerder gelanceerde toekomstplannen voor site Keirlandse Zillen.
Vlak voor de lockdown werden de plannen begin maart 2020 voorgesteld. De geplande fysieke infoavond kon op 16 maart door corona onmogelijk plaatsvinden.
De online infoavond op 11 maart - bijna één jaar later - betekent voor CORES Development de herstart van het verdere communicatie-, aanvraag- en vergunningstraject.
Vandaag speelden Club NXT en Westerlo een inhaalmatch.
De inhaalmatch eindigde op 1-1. Het is het eerste puntengewin sinds 20 november voor Club NXT.
In het klassement doet Westerlo een slechte zaak. Nummer 2 Seraing loopt verder weg. De concurrent won zijn inhaalmatch bij RWDM met 2-4. (VRT NWS)
Met toenemende verbazing blijven een aantal sectoren zich openlijk afvragen waarom er in godsnaam nog geen versoepelingen in hun sector worden doorgevoerd.
Zo tasten de uitbaters van (privé) sauna's en wellnesscentra al maanden in het duister over de redenen van verplichte sluiting.
Politiezone Noord waarschuwt voor dieven die je auto stelen zonder dat ze jouw autosleutel hebben. De afgelopen dagen zijn al 3 'keyless cars' gestolen in de regio.
Het gaat telkens om wagens van het merk BMW, maar een verklaring hiervoor is er niet.
Tom De Gent van politiezone Noord geeft enkele tips om te voorkomen dat dieven met je auto aan de haal gaan: "Leg je sleutel zo ver mogelijk van je auto weg en bewaar hem bij voorkeur ook in een metalen of loden doosje." (VRTNWS)
De helft van de Vlaamse gemeenten wil na corona vooral nog op afspraak werken. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 en het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent, naar aanleiding van "1 jaar corona in jouw gemeente".
De meeste gemeenten werken nu noodgedwongen op afspraak, om drukte aan de loketten te vermijden.
"Pano" onderzoekt getuigenissen van politiegeweld dat buiten proportie lijkt én waar beelden van bestaan.
Maar net dat filmen van de politie lokt soms extra reactie uit. Hoe moet de politie daarmee omgaan?
Geweldbeheersing is een onderdeel van de politieopleiding, maar experten stellen vragen bij de duur van die opleiding. (VRTNWS)
"Pano, Geweld Geoorloofd?", kan u vanavond bekijken om 21.25u op Eén en op VRT NWS. De uitzending herbekijken kan ook via VRT NU.
Vorig jaar werd binnen samenwerkingsverband Neteland het project van de zomerschool opgestart. Kinderen met een leerachterstand krijgen spelenderwijs extra oefeningen en kunnen zich zo verder ontwikkelen.
Lokaal bestuur Herenthout ziet het belang van het project in en besloot dit daarom met projectmiddelen en eigen financiering verder te zetten.