In 2007 en 2010 brachten de Duvel-brouwers reeds in een gelimiteerde editie het bier Duvel Tripel Hop op de markt. Met overdonderend succes. Aan de vraag van de vele bierliefhebbers om dit bier opnieuw te brouwen, wordt nu een definitief gevolg gegeven.

Donderdagavond kon Nnieuws bij brouwerij Moortgat in Breendonk de nieuwe Duvel Tripel Hop in première degusteren.  Een  onderbouwde fruitige Tripel met stevige neus en uiterst lange afdronk,  9,5%.  Heerlijk.

Uniek is dat dit bier elk jaar met een andere, derde hopvariëteit gaat gebrouwen worden. Voor de 2012-selectie kozen zij voor de aromatische hopvariëteit Citra uit de Yakima Vallei uit de Amerikaanse staat Washington.
 
Grote vraag : Nnieuws kon in première degusteren
In 2007 werd het extra gehopte bier Duvel Tripel Hop voor de eerste keer gebrouwen. Op enkele dagen tijd waren alle 75CL-flessen uitverkocht. In 2010 werd er voor de tweede keer Duvel Tripel Hop gebrouwen na een facebook-actie WIJ WILLEN TERUG TRIPEL HOP en opnieuw vlogen de 75cl-flessen de deur uit. Vanaf dit jaar wil Duvel elke bierliefhebber en Duvel-fan de kans geven om jaarlijks vernieuwend te proeven van Duvel Tripel Hop en wordt er met de klassieke 33cl fles gewerkt.
 
Hedwig Neven, Duvel-brouwer (prof KU Leuven): “Het blijft fascinerend hoe je enkel met de pure basisgrondstoffen een heel brede en variërende complexiteit kan geven aan speciaalbieren. Elke hopvariëteit heeft zo zijn eigen intrinsieke karakteristieken, die zo bepalend zijn voor de smaak en het aroma van het bier. Zoals de druivensoort bepalend is voor het uniek karakter van een wijn, zijn de gebruikte hopvariëteiten dat evenzeer voor dit bier. We wensen dan ook dat het karakter van Citra-hop meer dan subtiel waarneembaar is. Dit bereiken we door deze hop nogmaals na het brouwproces toe te voegen, namelijk na de hoofdgisting, hetgeen we dry-hopping noemen. Hierdoor blijft het uitgesproken fruitige karakter doordringend aanwezig in het finale bier. Het wordt zonder twijfel boeiend en uitdagend om jaarlijks een nieuwe hopvariëteit te selecteren, die tegelijk een harmonieuze en tevens gedifferentieerde contributie kan brengen aan Duvel.”
 
Selectie 2012 met hop uit Washington State 
Voor Tripel Hop zijn er 3 uiterst kwalitatieve hopsoorten geselecteerd, waaronder uiteraard de Saaz Saaz en Styrian Golding die voor de klassieke Duvel gebruikt worden, aangevuld met de Citra hop uit de Yakima Valley in Washington.
 
De 3 hopvariëteiten in detail: 
Saaz-Saaz: sinds jaar en dag de basis voor Duvel. Deze hopsoort kent zijn oorsprong in Tsjechië en wordt getypeerd door een fijn, traditioneel hoparoma met een fluwelen bitterheid.
Styrian Golding: groeit voornamelijk in de vallei van de Savinja rivier in Slovenië. Deze hop wordt geklasseerd onder de aromahoppen en heeft een zeer onderscheidende milde smaak.
Citra is een Amerikaanse hopsoort uit de Yakima-valley in Washington. Deze hop wordt gebruikt voor zijn aromatische, fruitige eigenschappen US).
 
Net als bij de vorige edities van Tripel Hop, werd ook hier het zogenaamde “dry hopping” of drooghoppen toegepast. Bij deze techniek worden er bovenop de klassieke hopgift, extra hopbellen toegevoegd in een latere fase van het brouwproces, waardoor de typische hoparoma’s sterker waarneembaar zijn in het finale bier.
 
Groots genieten 
Het combineren van de 3 geselecteerde hopsoorten tijdens het kookproces, tesamen met Citra tijdens de dryhopping-fase, zorgt voor een rijker smakenpallet, extra hoparoma’s en een intensere bitterheid. Deze hogere aromatische intensiteit dient dan ook gedragen te worden door een hogere volmondigheid, hetgeen zich vertaalt in een finaal alcoholpercentage van 9,5 %.

“We merken dat de trend naar meer hoppige bieren – mede dankzij onze eerste brouwsels in 2007 en 2010 - aan het doorzetten is. Deze Duvel Tripel Hop zal dan ook veel speciaabierliefhebbers plezieren, terwijl wij er steeds over zullen waken dat de intrinsieke Duvel-karakteristieken bewaard blijven. We zijn nu eenmaal heel erg selectief in het verbinden van de naam Duvel aan onze bieren.” zegt brouwmeester Hedwig Neven.  
 
Duvel Tripel Hop zal vanaf medio april 2012 beschikbaar zijn bij de drankenhandelaar en bij de meeste winkelketens. Prijs: 5,99 euro voor pak van 4 flesjes (33cl).

Op de foto boven : CEO Michel Moortgat himself presenteerde de première van de nieuwste  Duvel Tripel Hop vanop een caféstoel.

Foto's pers Moortgat / Think Tomorrow / N.