Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Duwtje in de rug voor Nijlense verenigingen die willen investeren in kwaliteitsvolle infrastructuur

Lokaal bestuur Nijlen is het rijke verenigingsleven in de gemeente zeer genegen. Er zijn al heel wat manieren waarop de gemeente zorgt voor ondersteuning, zowel financieel als op vlak van logistiek, materiaal, communicatie.

Daar komt nu nog een ondersteuningsvorm bij. Door borg te staan voor leningen van verenigingen met (ver)bouwingsplannen zet de gemeente mee de schouders onder initiatieven die voor een kwaliteitsvolle infrastructuur  zorgen.

Erkende verenigingen in Nijlen die zich als VZW organiseren komen in aanmerking. De gemeente staat borg voor 100% van de lening, maar deze kan niet meer bedragen dan 90% van de geplande investeringen.

De vereniging (vzw) staat nog zelf in voor 10% van de totale investering. Dit kan je vergelijken met een eigen huis dat je koopt. Hiervoor wordt een aanzienlijk bedrag voorzien van €100.000 tot €750.000 waar een verenging op kan rekenen als borgstelling.

Grote meerwaarde mogelijk zonder financieel risico

De borgstelling aan verenigingen is een creatieve manier om de publieke infrastructuur en recreatieve voorzieningen in onze gemeente te verbeteren. Als lokaal bestuur hebben we immers sterkere financiële schouders en die zetten we op deze manier mee onder projecten die de publieke ruimte opwaarderen en meer mogelijkheden bieden tot recreatie en sociaal contact voor al onze inwoners. Door de voorwaarde in te bouwen dat het enkel kan op gemeentelijk eigendom, reduceren we tegelijk de financiële risico’s voor de gemeentelijke financiën.

Een bijzondere situatie zijn verenigingen die actief zijn op grond in Nijlen die eigendom is van een kerkfabriek. Ook zijn kunnen mogelijk voor deze borgstelling in aanmerking komen. Verenigingen met infrastructuur die niet op gemeentelijke grond gelegen is, zijn altijd welkom voor een gesprek bij lokaal bestuur Nijlen. We bekijken dan samen wat de eventuele mogelijkheden zijn.

Waarvoor kan het dienen?

Zowel verenigingen die in Nijlen gaan voor een nieuwbouw als verenigingen die hun lokalen en gebouwen willen verbouwen, verbeteren, uitbreiden, isoleren of willen voorzien van hernieuwbare energievoorzieningen kunnen de borgstelling aanvragen. Daarmee maakt de gemeente het voor verenigingen ook makkelijker om in te zetten op een duurzame toekomst.

Hoe aanvragen en voorwaarden?

Lokaal bestuur Nijlen begeleidt geïnteresseerde verenigingen bij het hele aanvraagproces. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden, die kan je allemaal nalezen op https://www.nijlen.be/borgstelling_verenigingen

Deel dit artikel