Onze filmresencent Alfons Maes bekeek voor u deze week de nieuwe dvd-box van het Franse toptalent Louis De Funès Best Off – LTD Edition.   Louis de Funès zag het levenslicht in Courbevoie, een provinciaal dorpje ten westen van Parijs.  Op 31 juli 1914 werd de zoon van een Spaans koppel geboren en voor die jonge telg lag een schitterende carriére te wachten. Vooraleer zijn vader zich ging bezighouden met diamanten was Louis een tijdje advocaat. Kennelijk vond zijn vader niet de juiste edelsteen in Frankrijk, zo ging hij voor enkele jaartjes op zoek naar smaragden in Venezuela. Wanneer hij terugkeert uit Venezuela wordt bij hem TBC geconstateerd en wijkt terug uit naar Spanje. Hij overlijdt daar enkele jaren later aan deze kwaal.

Louis is de laatste in de rij van drie kinderen, zijn broer Charles werd in 1939 tijdens de Tweede Wereldoorlog gedood. Nadat hij zijn middelbare studies achter de rug  heeft gaat hij zich reeds toeleggen op acteren wat hem enkele kleine rollen oplevert. Maar niet genoeg om van te kunnen leven en Louis moet er noodgedwongen nog enkele bijberoepen bijnemen. Ook muziek interesseerde Louis zodanig dat hij begon met pianospelen. Net voor het WOII geweld uitbrak ging hij ook nog aan de slag als tekenaar. Hij zal ook niet onder de wapens geroepen worden omdat hij niet geschikt is om soldaatje te spelen.

In 1936 probeert Louis het als jazzpianist in diverse clubs en tijdens het oorlogstumult ontmoet hij de grote muziekpromotor Eddy Barclay.

Zijn eerste publieke verschijning was in de theaterwereld tijdens de Duitse bezetting. Enkele jaren later huwt hij de nicht van de Gravin van Maupassant.

Hij doorworstelt enkele jaren met hier en daar wat kleine rolletjes ter spelen maar het gaat het pas echt goed voor de wind eind jaren vijftig met een rol in ‘La Traversée de Paris’ van Claude Autant-Lara waarin hij aan de zijde van Bourvil en Jean Gabin schittert.

Hoofdrollen komen er pas in de prenten ‘Ni Vu Ni Connu’ en ‘Comme Un Cheveu Sur La Soupe’. In 1959 zal hij in het theaterstuk ‘Oscar’ en ‘La Grosse Valse’ als hoofdpersonage schitteren.

Ondertussen hebben enkele regisseurs het kleine leuke ventje opgemerkt en zagen daar een groot potentieel in.

Na het succes van de film ‘pouic-pouic’ uit 1963 zal hij niet meer voor de camera weg te denken zijn.

In 1964 neemt zijn cariérre een boost en Louis De Funés zal een ware legende worden; met de introductie van de ‘Gendarme’-films. krijgt hij de rol van Maréchal des logis-chef Ludovic Cruchot aangeboden van zijn vriend Jean Girault.  In datzelfde jaar krijgt De Funés de rol van politiecommissaris Juve in de film ‘Fantomas’ gepresenteerd, een rol die eigenlijk voor Bourvil bestemd was.

De poort naar het grote succes staat open en de hoofdrollen komen hem tegemoet met de snelheid van een orkaan. Louis accepteert enkele hoofdrollen van regisseurs Gérard Oury en Jean Girault.  Hij vormt twee keer een duo met Bourvil in ‘Le Corniaud’ en ‘La Grande Vadrouille’, nog steeds de beste films in de franse moderne cinema geschiedenis. Meer dan 17 miljoen verkochte bioscoopticketjes, dat wil toch iets zeggen, niet?

In ‘La Folie des Grandeurs’ speelt hij de corrupte edelman don Salluste de Bazan, die minister was voor de Spaanse Koning Karel II. In deze prent speelde hij aan de zijde van graaf Jaime de Mora y Aragon of beter gekend als de broer van onze overleden koningin Fabiola.

Zijn laatste film zal een Gendarme-film worden 'Le Gendarme Et Les-Gendarmettes’ van zijn vriend Jean Girault die tijdens de opnames van de film overleed. Toenmalig co-regisseur Tony Aboyantz neemt de taak van regisseur op zich en brengt de film tot een goed einde. Louis de Funès leefde als God in Frankrijk en was ook een man die van lekker eten hield.

Louis heeft tweemaal een hartaanval gekregen en de tweede werd hem dus fataal. Op 27 januari 1983 wisselt Louis De Funès het tijdelijke voor het eeuwige. Hij was 68. Hij ligt begraven op het kerkhof van Loire Atlantique, dichtbij het kasteel van Clermont in Le Cellier.

De Funès liet zich vooral opmerken door zijn hyperactief en drukdoende gedrag waarbij ongeduldigheid, achterdocht en wantrouwen steeds achter de hoek kwamen kijken. Hij was ook een controlefreak en vertoonde steeds een breed gamma aan mimiek en dat gecombineerd met zijn vrij wel kleine gestalte typeerde hem in iedere prent die hij maakte.

In deze box zitten uiteraard niet al zijn prenten maar EIC, de producent van deze dvd-box (25 films en één documentaire) schitterende box heeft toch een vrij omvangrijk deel van zijn carriére hier op dvd gebrand.

We geven u graag de titels van deze films

Une Souris Chez les Hommes – Un Drole De Caid, Des Pissenlits Par La Racine, Les Aventures de Rabbi Jacob, La Folie Des Grandeurs,  Les Grandes Vacances, Le Grand Restaurant, Sur Un Arbre Perché, La Soupe Aux Choux, L’Homme Orchestre, Hibernatus, La Zizanie, Le Tatoué, Oscar, Le Gentleman D’Epsom, Carambolages, Les Veinards, Fantômas, Fantômas Se Déchaine, Fantômas Contre Scotland Yard, La Grande Vadrouille, L’Aile Ou La Cuisse, Le petig Baigneur, Le Corniaud, Pouic-Pouic, L’Avare.

Documentaire:

Louis De Funés intiem

En zoals u reeds gemerkt heb ontbreken de ‘Gendarme’-films in deze box.

Misschien komt hier nog wel een vervolg op want 140 prenten in één box opbergen dat zou wat teveel van het goede zijn.

We maakten een overzichtje van enkele van de films die in de box zijn opgenomen : 

Fantômas (1964)

De Funés speelt de rol van politiecommissaris Paul Juve die te maken krijgt met het criminele brein Fantômas gespeeld door Jean Marais die ook de rol van journalist Fandor speelde. De Fantômas-trilogie was een ietwat belabberd antwoord op de James Bonds-films.

Bekijk hier de trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=ehiQ_nKIeTw

 

Le Soup ou Choux (1981)

Claude Ratinier (Louis de Funès) is een oude boer. Zijn beste kameraad is zijn overbuur Francis Chérasse (Jean Carmet). Beiden zijn de laatste levende telgen van hun stamboom. Ze leven ouderwets en zijn totaal niet geëvolueerd met de moderne tijd. Hun dagen brengen ze door met het drinken van alcoholische dranken en het eten van koolsoep. 's Avonds zijn ze dronken en hebben ze last van enorme flatulentie omwille van de alcohol en kolen.

Op een nacht is de winderigheid van Claude zo erg dat het een buitenaards wezen (Jacques Villeret) aantrekt. Claude verwelkomt het wezen dat enkel kan communiceren met sirene-geluiden. Claude verneemt dat het wezen komt van de planeet Oxo waar de inwoners 200 jaar oud worden en zonder zorgen leven. Wanneer het ruimtewezen enkele uren later vertrekt, geeft Claude hem als afscheidscadeau een grote pot kolensoep.

Bekijk hier de trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=AMH4ffRXIjM

 

La Zizanie (1978)

Guillaume Daubray-Lacaze is een conservatieve burgemeester van een klein dorp. Hij is ook eigenaar van een fabriek gespecialiseerd in de bestrijding van luchtvervuiling. Net wanneer hij op de rand van het faillissement staat, krijgt hij van een Japanse groep een bestelling: 3000 CX-22-apparaten die de lucht zuiveren dienen binnen de 90 dagen geleverd te worden. Guillaume neemt de order aan omdat dit zijn fabriek zal redden van de ondergang, hoewel hij beseft dat zijn fabriek te klein is om zulke hoeveelheid te produceren en te stockeren. Omdat de oppositie weigert dat Guilaume zijn fabriek uitbreidt naar de omliggende terreinen, beslist hij om de bijkomende productiemachines onder te brengen in zijn eigen huis.

Bekijk hier de trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=f72SDogk83M

 

La Grande Vadrouille (1966)

Met deze prent trok regisseur Gérard Oury massaal bezoekers naar het grote doek. Meer dan 17 miljoen Fransen alleen al hebben deze film bekeken en dan tellen we het buitenland nog niet eens mee.

‘La Grande Vadrouille’ was het eerste grote voorbeeld van de komische oorlogsfilm, waarin tegenstanders van de Duitse bezetter op allerlei gekke manieren proberen te ontkomen, in het bijzonder door zelf Duitse uniformen aan te trekken. Een hilarisch hoogtepunt van de film is de scène waarin dirigent Lefort (Louis de Funès) per vergissing in hetzelfde bed belandt als de Duitse officier die naar hem op zoek is. Twintig jaar na de Tweede Wereldoorlog leek de tijd rijp voor een meer luchtig soort oorlogsfilms.

In de zomer van 1942 wordt een B-17-bommenwerper van de Britse Royal Air Force boven Parijs neergehaald door Duits luchtafweergeschut. De bemanning, commandant Sir Reginald (met de grote snor), Peter Cunningham en Alan MacIntosch weten per parachute te ontsnappen. Sir Reginald komt in een dierentuin terecht, Peter Cunningham wordt door huisschilder Augustin Bouvet in een appartement verstopt, en Alan MacIntosch wordt verstopt in de kleedkamer van Stanislas Lefort, de dirigent van de Opéra Garnier. Onvrijwillig raken Bouvet en Lefort betrokken bij de jacht op de Britse piloten.

Dolle pret maar misschien ook een leuke karakterisering van de Duitse bezetter.

Bekijk hier de trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=vLifrHvYjAk

 

Le Corniaud (1965)

Antoine Maréchal (Bourvil), woont in Parijs, vertrekt op vakantie naar Italië. Hij is nog maar net weggereden of zijn Citroën 2CV raakt al total loss door een ongeluk waar de Bentley van Léopold Saroyan (Louis de Funès) bij betrokken is.

De rijke Saroyan is eigenaar van een import/export-firma. Als vergoeding stelt hij voor dat Maréchal met een Caravelle naar Napels vliegt. Daar staat een Cadillac van een relatie klaar, die Maréchal mag overbrengen naar Bordeaux. Vervolgens zal de Cadillac naar Miami worden verscheept. Uiteraard zijn alle onkosten voor Saroyan. Maréchal gaat op het aanbod in.

In werkelijkheid is Sarayon de leider van een criminele organisatie. Zonder dat Maréchal het weet, is de Cadillac gevuld met smokkelwaar zoals drugs, gestolen goud, juwelen, en één grote diamant. En ook hier is het weer dolle prent met de ontmoetingen tussen Louis De Funés en die andere Franse komiek Bourvil die eigenlijk wel een beetje in de schaduw van zijn grote (nou ja, Louis was maar klein van gestalte) Franse broer heeft geleefd.

Bekijk hier de trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=eVGekN71EnE

 

Les Aventures de Rabbi Jacob (1973)

Met nog steeds Gérard Oury aan het roer belanden we nu in een prent die baadt in een Joodse sfeer.

Onderweg naar de bruiloft van zijn dochter raakt zakenman Victor Pivert (gespeeld door Louis de Funès) betrokken bij de mislukte aanslag op de Arabische revolutionair Sliman door een Arabische bende. Om te ontsnappen verkleden Pivert en Sliman zich als rabbi en zijn metgezel. Ze worden aanzien als de in de Verenigde Staten wonende Rabbi Jacob en zijn secretaris die op weg zijn naar een bar mitswa.

Bekijk hier de trailer:

http://www.youtube.com/watch?v=CmF7uKjJync

 

Of deze kleine Fransman nu de rol speelde van een Gendarme, een rijk zakenman of een Joodse geestelijke, hij wist steeds zijn publiek te bespelen. Niet alleen met zijn uitzonderlijke mimiek maar ook door de dolkomische dialogen die zich vertaalden in al even knotsgekke visuele situaties. Een film van De Funès bekijken is nog steeds een leuke ervaring. En wanneer je al eens een slechte dag had werkten zijn films therapeutisch.

Nu, decennia na zijn overlijden, kunnen we niet om hem heen: hij is en blijft de allergrootste Franse komiek die we tot hiertoe hebben mogen beleven. Zijn films komen geregeld terug in omloop in bepaalde filmcircuits maar ook zoals in deze vorm van dvd-box

Dankzij E.I.C., die net de box met 25 films van hem op de markt bracht, kunnen we nu weer iedere moment herbeleven van de dolkomische prenten die onze lachspieren weer spontaan aan ’t werk zullen zetten, iets wat de laatste jaren ver zoek was.

Een mooi geschenk voor de feestdagen.

Louis Germain de Funès de Galarza

beroep: acteur, regisseur, auteur, smoelentrekkker

geboorte: 31 juli 1914 (Courbevoie, Frankrijk)

overleden: 27 januari 1983 (Nantes, Frankrijk)

genre: komedie

totaal films: +/-140.

Alfons Maes / NNieuws (5)

Met dank aan E.I.C. Belgium  http://www.eic.be/