U bent hier

Dynamisch eenrichtingsverkeer op schooldagen in Lichte Hoeve

Mol
30.10.2020 - 17.53u
Door: Lex Verellen

Het eenrichtingsverkeer in Lichte Hoeve ter hoogte van de schoolomgeving van basisschool Klim-op in Ginderbuiten krijgt een definitief karakter. Aanvullend besliste het college van burgemeester en schepenen om een dynamische verkeersregeling in te voeren.

Dit betekent dat een elektronisch verkeersbord het eenrichtingsverkeer uitsluitend oplegt op schooldagen, van maandag tot vrijdag tussen 8 en 16 uur en op woensdagen van 8 tot 12.45 uur. In het weekend en tijdens schoolvakanties geldt het eenrichtingsverkeer dus niet.

De gemeenteraad neemt in november de definitieve beslissing over de gewijzigde verkeersregeling in de straat.

Het brengen en halen van schoolkinderen aan het begin en het einde van de schooldag leidde in het verleden tot chaotische situaties in de Lichte Hoeve. Op vraag van het oudercomité van basisschool Klim-op Ginderbuiten bekeken we wat er anders kon.

Proefopstelling bevraagd bij buurtbewoners

Sinds 3 januari testten we het eenrichtingsverkeer aan de hand van een proefopstelling. Auto's bereikten de schoolpoort in Lichte Hoeve alleen nog via de Acaciastraat of Kropstraat.

Wegrijden gebeurde via Ginderbuiten. Draaien en keren aan de poort kon dus niet meer, wat meer ruimte zou creëren voor voetgangers en fietsers in de straat.

Tijdens de zomermaanden haalden we de proefopstelling weg. Die periode gebruikten we om een enquête af te nemen bij buurtbewoners, ouders en schoolmedewerkers.

Uit de enquête bleek dat 78 procent van de deelnemers de proefopstelling een verbetering vond van de verkeersveiligheid. 55 procent sloot zich ook aan bij de huidige rijrichting, van Acaciastraat naar Ginderbuiten.

Variabele verkeersborden voor verkeer op maat

Omdat de verkeersproblemen zich voornamelijk stelden tijdens de schooldagen en -uren, sprak 67 procent van de buurtbewoners zich uit voor dynamische verkeersborden. Deze variabele elektronische borden kunnen perfect geprogrammeerd worden.

Ze branden bijvoorbeeld niet in het weekend of tijdens schoolvakanties. Op die momenten is Lichte Hoeve in twee richtingen bereikbaar, wat het omrijden voor bewoners van de omliggende straten beperkt.

Goedkeuring gemeenteraad

Na analyse van de enquêteresultaten besliste het college om de dynamische verkeersregeling in te voeren. De aangepaste verkeersregeling wordt voor definitieve wijziging geagendeerd op de gemeenteraad van 9 november.

In de loop van dit najaar volgt dan de plaatsing van de definitieve verkeersborden. Tot dan blijft de huidige proefopstelling staan.

We informeren de buurtbewoners, het personeel van basisschool Klim-Op en de ouders van leerlingen persoonlijk via een gerichte brief.

Meer info: verkeersdienst, 014 33 09 80, verkeersdienst@gemeentemol.be

imageMeer nieuws

Imec : 'Nieuwe start-up Axelera AI haalt 12 miljoen dollar startkapitaal op'

Imec : 'Nieuwe start-up Axelera AI haalt 12 miljoen dollar startkapitaal op'
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 15.09.2021 - 17.12u

'Van Quickenborne wil 15 detentiehuizen openen'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.09.2021 - 15.44u

Erfgoedwandeling, en concert in kerk Bevel

Nijlen regio 15.09.2021 - 10.55u

De Lijn lanceert de Elektro Challenge, innovatieve manier om techniekers aan te trekken

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 15.09.2021 - 09.12u

Oprichting welzijnsvereniging 'De Zilveren Zwaan'

Heist op den Berg 15.09.2021 - 08.07u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto