U bent hier

E313 afgesloten ter hoogte van Geel-Oost door ongeval met tankwagen: hinder zal nog urenlang duren, woonwijk wordt ontruimd (2)

Geel | Kempen regio | Laakdal regio
05.06.2019 - 09.24u
Door: Mark Jaspers

De E313 is ter hoogte van Geel-Oost volledig afgesloten in beide richtingen door een ongeval met een lpg-tankwagen. De tank is lekgeslagen. Door het ongeval staan er lange files richting Antwerpen.

Omgeving vermijden

Er wordt aangeraden om de omgeving te vermijden en om te rijden via Brussel. De hinder zal wellicht nog tot de avondspits duren, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. De nabije omgeving wordt ontruimd zodat het lpg kan overgepompt worden.

De E313 zal de komdende uren afgesloten blijven. "We hebben op dit moment meer duidelijkheid over de pompwerkzaamheden", zegt Koen Bollen van de Kempense brandweer.

"We gaan daar een zevental uur mee bezig zijn. Nu zijn we bezig met de voorbereidingsfase, die duurt ongeveer een uur. De pompwagen wordt dan voorbereid om daarna de inhoud van de gecrashte vrachtwagen over te pompen.

'Nog zeker 7 uren overpompen : gevaarlijk'

Dat overpompen gaat ongeveer 3 uur duren en dan moeten we nog een uur ledigen. Pas daarna kan het takelen van de vrachtwagen beginnen. Het gaat dus in totaal nog 7 uur duren voor de E313 weer open kan."

De snelweg blijf dus voorlopig in beide richtingen dicht. Bollen heeft er wel goede hoop op dat richting Antwerpen de snelweg toch sneller open kan: "We denken eraan om de E 313 richting Antwerpen sneller open te zetten, maar dat is afhankelijk van hoe snel we kunnen werken.

De avondspits komt waarschijnlijk in het gedrang. We raden de mensen die niet in de buurt moeten zijn aan om de E313 ook vanavond te vermijden en mensen die naar huis keren kunnen best een alternatieve route zoeken."

De tankwagen was vannacht lekgeslagen bij een kopstaartaanrijding tussen drie vrachtwagens en de tankwagen. Dat gebeurde even voor 1 uur bij Geel-Oost, richting Limburg, in de staart van een file. Er stond nog een file, omdat er wat verder, bij Ham, bomen op de weg lagen ten gevolge van het stormweer.

Indien we de tankwagen volledig moeten overtanken blijft de snelweg vermoedelijk nog de hele dag dicht. Koen Bollen, Kempense brandweer

Hoe lang de snelweg dicht blijft in beide richtingen is nog niet duidelijk.  Dat hangt af van hoe snel de tankwagen kan verwijderd worden.

"We zijn op dit moment aan het bekijken hoe we op een veilige manier de tankwagen zo snel mogelijk, maar ook zo veilig mogelijk kunnen verwijderen van de E313", zegt Koen Bollen van de Kempense brandweer. "We bekijken nu hoe we de inhoud van de tankwagen kunnen overtanken.

Daarvoor is een gespecialiseerd team onderweg. Indien we de tankwagen volledig moeten overtanken dan blijft de snelweg vermoedelijk nog de hele dag dicht."

'Het is bijna een dramatische situatie, want ook de lokale wegen zitten helemaal vast' - Hajo Beeckman, verkeersanker.

In een straal van 500 meter rond het ongeval wordt de omgeving ontruimd, zodat het lpg kan overgepompt worden. Het gaat om een woonwijk en een industrieterrein. 

Er wordt aangeraden om de omgeving van de  E313 te vermijden.  Richting Antwerpen is het nu al meer dan twee uur aanschuiven. Het verkeer moet de snelweg verlaten in beide richtingen en een plaatselijke omleiding volgen.

"Maar ook op die lokale wegen zit het nu al helemaal vast", zegt Hajo Beeckman van de VRT verkeersredactie. "Het is bijna een dramatische situatie rond Geel-West, blijf daar dus weg."

Verkeer op lange afstand van Hasselt naar Antwerpen of naar Gent krijgt de raad via Brussel te rijden. Wie van Maastricht richting Antwerpen moet, rijdt het best via Eindhoven. (VRT NWS) foto M. Aerts /VRT.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto