Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

E313 Bouwel : eindelijk geluidsschermen, plaatsing dit najaar, aanzienlijke verhoging levenskwaliteit

Burgemeester Marianne Verhaert en Vlaams minister Lydia Peeters  aan de E313 Bouwel.

De geplande geluidsschermen langs de E313 in Bouwel worden dit najaar geplaatst.  Dat meldden vanmiddag Vlaams minister Lydia Peeters en burgemeester-Kamerlid Marianne Verhaert.

"Dat gaat zeker een aanzienlijke verbetering opleveren voor de levenskwaliteit van de inwoners langs de E313 in Bouwel-Grobbendonk en verder Neteland", zegt Lydia Peeters. 

Burgemeester Marianne Verhaert (GiB) : “Ik heb de afgelopen maanden m'n extra focus op dit project gezet.  Het is duidelijk een stevige mijlpaal voor onze gemeente. Het is essentieel dat de geluidshinder in detail wordt aangepakt bij de geluidsbron en zodat de leefbaarheid voor onze inwoners in Bouwel en de regio langs de E313 heel wat verbetert."

Lydia Peeters, Vlaamse minister voor Mobiliteit en Openbare Werken heeft de vergunningsprocedure goedgekeurd voor de plaatsing van de geluidsschermen. De schermen, die in het najaar van 2024 worden geplaatst, komen in de richting van Hasselt-Luik, ter hoogte van de industriezone tussen de Sperwerlaan en de Industrieweg. Er was al langer een dringende behoefte aan geluidsschermen, omdat metingen aantoonden dat geluidsniveaus aan de Perlamoenalaan, Pallieterdreef, Vrijheidsstraat en Dennenlaan helemaal de wettelijke limieten overschrijden.

Investering van €2,67 miljoen

Het project is een cofinanciering tussen lokaal bestuur Grobbendonk en het Vlaamse Gewest. Een investering van €2,67 miljoen,  waarvan Vlaanderen (AWV) 62,5 procent financiert.

De werken starten nog dit jaar.

 

Geluidsschermen : het systeem

'Aan schermen worden eisen opgelegd inzake akoestische isolatie en absorptie. Om een voldoende isolatie te verkrijgen, moet het scherm voldoende massa hebben.

Om te voorkomen dat de invallende geluidsgolven weerkaatst worden naar de tegenoverliggende zone moeten geluidsschermen een bepaalde absorptiegraad bezitten. Het gebruik van absorberende schermen is ook aangewezen langs wegen met een hoog percentage vrachtwagens, zoals de E313.'

Op de foto boven : burgemeester Marianne Verhaert en Vlaams minister Lydia Peeters aan de E313 in Bouwel / foto LP.

Geluidsschermen Waregem - foto AWV

Geluidsschermen Waregem - voorbeeld foto AWV

Sperwerlaan , Bouwel, België

Burgemeester Marianne Verhaert en Vlaams minister Lydia Peeters  aan de E313 Bouwel.

Deel dit artikel