U bent hier

E313 : noordelijke op- en afrit Geel-West (E313) opnieuw open vanaf maandagavond 24/2

Geel | Kempen regio
06.02.2014 - 17.29u
Door: Herman Gezelle

Vanaf maandagavond 24 februari is het weer mogelijk om bij Geel-West de noordelijke op- en afrit van de E313 te gebruiken. Het gaat om de op- en afrit bij de watertoren. Sinds eind juli is die dicht in het kader van de herinrichting van het complex Geel-West voor de Noord-Zuid Kempen. Diezelfde 24 februari, in de namiddag, zal het verkeer ook voor het eerst over de nieuwe verbindingsweg (N19g) tussen Geel en Kasterlee kunnen rijden. Beide openstellingen betekenen een grote stap vooruit voor de mobiliteit in de Kempen.

Sinds eind 2011 is het Agentschap Wegen en Verkeer bezig met de aanleg van de Noord-Zuid Kempen. Enerzijds gaat het om de volledige herinrichting van het op- en afrittencomplex Geel-West, met onder andere de bouw van twee grote rotondes, een fly-over en vernieuwde op- en afritten voor de E313. Anderzijds werd er ook ruim twee jaar gewerkt aan de nieuwe verbindingsweg tussen Kasterlee en Geel, 7 kilometer lang, met de tunnel onder het natuurgebied de Hoge Mouw in Kasterlee.

Noordelijke op- en afrit Geel-west weer open vanaf maandagavond 24 februari

De rotondes, de fly-over en de zuidelijke op- en afrit van de E313 van Geel-West zijn al grotendeels in gebruik. Op maandag 24 februari gaat ook de noordelijke op- en afrit van de E313, aan de kant van de watertoren, weer open voor het verkeer. Dat betekent een grote stap vooruit voor wie via de E313 vanuit Limburg komt en naar Geel of Westerlo wil rijden. Alsook voor het verkeer dat vanuit Geel of Westerlo de snelweg naar Antwerpen op wil rijden.

Belangrijk: alleen het verkeer dat vanop de grote noordelijke rotonde aan de watertoren in de richting van Westerlo wil rijden, moet wel nog even een tijdelijke lokale omleiding volgen via Liessel.

De op- en afrit bij de watertoren was 7 maanden dicht. Al die tijd moest het verkeer van en naar de E313 richting Antwerpen omrijden via Geel-Oost of Herentals-Oost. Met de openstelling is dat ongemak voorbij en zal de verkeersdruk in Geel-Oost en Herentals-Oost ook afnemen.

Nog werken bij Geel-West tot de zomer

De grootste hinder van de werken voor de Noord-Zuid Kempen zit er vanaf 24 februari dus definitief op. Maar er wordt bij Geel-West nog enkele maanden voortgewerkt. Ter hoogte van de brug over de E313, de zuidelijke rotonde en het kruispunt van Vossendaal met de Grote Steenweg (N19) zijn er immers nog werven. Pas tegen de zomer zal de Noord-Zuid Kempen bij Geel-West helemaal klaar zijn. AWV zal daarover blijven communiceren.

Ook vanaf 24 februari: verkeer over nieuwe verbindingsweeg Geel-Kasterlee

Zoals eerder al gemeld werd, zijn weldra ook de nieuwe verbindingsweg (N19g) tussen Kasterlee en Geel en de bijhorende tunnel onder natuurgebied de Hoge Mouw klaar. Op zondag 23 februari vindt in Kasterlee de officiële inhuldiging plaats met minister-president Kris Peeters en minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. De dag daarna, maandagmiddag 24 februari, zal het verkeer voor het eerst de nieuwe verbindingsweg en de bijhorende tunnel en bruggen kunnen gebruiken. Het verkeer in de regio zal er een stuk vlotter en veiliger door verlopen.

Ministers lopen nieuwe weg en tunnel in op zondag 23 februari

De officiële inhuldiging van de nieuwe gewestweg en tunnel door Vlaams minister-president Kris Peeters en Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits vindt al plaats zondagochtend 23 februari om 9.30 uur in de buurt van de tunnel, aan het kruispunt Noordlaan/Pastorijstraat in Kasterlee. Meteen daarna, om 10 uur, nemen de ministers ook deel aan een sportieve, winterse loop door de tunnel en de bossen rond de nieuwe weg.

Al wie zin heeft, kan aan die recreatieve groepsloop deelnemen. Er is keuze tussen uitgestippelde parcours van 5 of 10 kilometer. Inschrijven is niet nodig. Ook in de namiddag zijn joggers en wandelaars doorlopend welkom om de nieuwe infrastructuur te komen ontdekken (doorlopend tot 16.00 uur). Voorts is er animatie voor jong en oud. Wie met de auto komt, kan parkeren op de Noordlaan (N19g), vlakbij de site waar de inhuldiging plaatsvindt. Let wel: de Noordlaan is die dag alleen bereikbaar via de Pastorijstraat.

 

imageMeer nieuws

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 04.12.2021 - 22.46u reading time3min

3 Amateur B

Cathy Berx : 'Verbod op indoor-evenementen van +3.500 mensen in provincie Antwerpen met onmiddellijke ingang'

Cathy Berx : 'Verbod op indoor-evenementen van +3.500 mensen in provincie Antwerpen met onmiddellijke ingang'
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 03.12.2021 - 15.35u

Studio 100 Sportpaleis weekend gaat niet door

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 03.12.2021 - 15.33u

Overlegcomité neemt extra maatregelen: dit is er beslist - LIVE

Overlegcomité neemt extra maatregelen: dit is er beslist - LIVE
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 03.12.2021 - 14.01u

De Lijn : ' Vakbondsactie 6 december: de alternatieve dienstverlening is beschikbaar'

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 03.12.2021 - 09.54u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto