Vanaf 22 juli kan het verkeer op de E313 van Antwerpen naar Hasselt weer de afrit Geel-West gebruiken. Die is al 8 maanden dicht voor werken. Kort daarvoor wordt ook een nieuwe rotonde op het op- en afrittencomplex Geel-West in gebruik genomen. Tegelijk gaat de noordelijke op- en afrit Geel-West voor een half jaar dicht. Het zijn enkele nieuwe stappen in het project Noord-Zuid Kempen waarmee het Agentschap Wegen en Verkeer investeert in een vlottere en veiligere mobiliteit in de regio.

Sinds eind 2011 is het Agentschap Wegen en Verkeer bezig met de volledige herinrichting van het op- en afrittencomplex Geel-West. Die houdt onder meer de bouw in van 2 rotondes.

Vanaf vrijdag 19 juli 2013 zal de eerste daarvan, de zuidelijke rotonde (ter hoogte van firma Bertels), in gebruik genomen worden, wat de doorstroming op het op- en afrittencomplex sterk zal verbeteren. De openstelling gebeurt in 2 stappen kort na elkaar:

  • Vanaf vrijdag 19 juli 2013 is de rotonde open voor het doorgaand verkeer tussen Geel en Westerlo. De huidige verkeersomleidingen via de Van Doornelaan en Liessel worden dan opgeheven. 
  • Uiterlijk maandagochtend 22 juli om 6.00 uur gaat ook de aansluiting van de rotonde op de E313 open, zodat ook het verkeer van en naar de snelweg via de rotonde kan rijden. Het verkeer naar Hasselt kan vanaf dan dus weer gebruikmaken van de op- en afrit Geel-West, nadat die 8 maanden dicht was voor werken in het kader van de Noord-Zuid Kempen.

Ook na de openstelling zullen er bij de rotonde nog werken uitgevoerd worden. Pas in 2014 zal de nieuwe infrastructuur helemaal voltooid zijn.

Noordelijke op- en afrit Geel-West bij watertoren voor half jaar afgesloten

Meteen na de openstelling van de zuidelijke op- en afrit van Geel-West op 22 juli gaat op zijn beurt de noordelijke op- en afrit van Geel-West (bij de watertoren) dicht voor een half jaar (onder voorbehoud van het weer).

Het verkeer op de E313 dat vanuit Hasselt komt en naar Geel wil rijden, verlaat vanaf dan de snelweg in Geel-Oost (afrit 24) om via de Amocolaan en de Bell-Telephonelaan tot in Geel-West te rijden.

Verkeer dat vanuit Geel naar Antwerpen wil, volgt best de Nijverheidsstraat en de Industrielaan om in Herentals-Oost (oprit 22) de E313 op te rijden. Ook via Geel-Oost (oprit 24) kan er naar Antwerpen gereden worden.

Met het oog op de tijdelijke toename van het verkeer bij Geel-Oost en Herentals-Oost heeft het Agentschap Wegen en Verkeer eerder de verbindingswegen naar de opritten al aangepast. De rotondes en kruispunten in de buurt werden omgevormd tot kruispunten met verkeerslichten die kunnen bijgestuurd worden in functie van de verkeersdrukte.

E313 onderbroken bij Geel-West van zaterdagavond 20 juli tot uiterlijk maandagochtend 22 juli - laatste keer

Van zaterdagavond 20 juli 2013 tot uiterlijk maandagochtend 22 juli wordt de E313 in de richting van Antwerpen onderbroken bij Geel-West. Het Agentschap Wegen en Verkeer verwijdert dan de ondersteuningsconstructie die de voorbije maanden gebruikt werd voor de bouw van een nieuwe brug over de snelweg. Tegelijk wordt ook signalisatie geplaatst voor de nieuwe verkeerssituatie bij Geel-West.

Het is de laatste keer dat de snelweg bij Geel-West tijdelijk afgesloten moet worden in het kader van de Noord-Zuid Kempen.