Op vrijdag 7 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer met ingrijpende werken op de E19 in de richting van Nederland. Tussen Kleine Bareel en Sint-Job-in-‘t-Goor komt er een spitsstrook, tussen Antwerpen-Noord (splitsing A12/E19) en Kleine Bareel een extra derde rijstrook. Die maatregelen zullen ervoor zorgen dat het verkeer tussen Antwerpen en Brecht tijdens de avondspits vlotter verloopt. De eerste fase van de werken loopt van 7 maart tot midden april. In die periode blijft de E19 Noord altijd open, maar het verkeer in de richting van Nederland rijdt ter hoogte van de werf  over versmalde rijstroken.

Spitsstrook voor vlottere avondspits

Op de E19 richting Brecht is het tijdens de avondspits dagelijks file rijden. De file vormt zich voor de afrit Sint-Job-in-‘t-Goor en breidt zich uit tot het complex van Merksem op de Antwerpse Ring (R1). Vanaf de zomer zal daar verandering in komen dankzij een spitsstrook tussen Kleine Bareel en Sint-Job-in-‘t-Goor, zo’n 8 kilometer lang. En tussen de Antwerpen-Noord en Kleine Bareel komt er een extra derde rijstrook. Die maatregelen zullen de file tijdens de avondspits aanzienlijk verminderen: uit studies blijkt dat de reistijd tussen Antwerpen-Noord en Brecht met meer dan een derde zal afnemen.

Wanneer het verkeer op de E19 tijdens de avondspits niet langer stilstaat, zullen automobilisten ook minder geneigd zijn om op zoek te gaan naar sluipwegen. Zo worden de gewestwegen in de buurt ontlast en zal de leefbaarheid van de omliggende gemeenten verbeteren.

Vanaf 7 maart: fase 1 = werken tussen Antwerpen-Noord en Kleine Bareel

De werken starten op vrijdag 7 maart 2014 en zullen duren tot eind juni (onder voorbehoud van de weersomstandigheden). Tijdens de eerste fase van de werken, tot midden april, wordt er gewerkt tussen Antwerpen-Noord (splitsing A12/E19) en Kleine Bareel in de richting van Nederland. De aannemer legt daar een extra derde rijstrook aan, rechts van de bestaande rijstroken. Tegelijk wordt de brug van het complex Kleine Bareel vernieuwd (in deze eerste fase alleen in de richting van Nederland).

Hinder tijdens fase 1 tot midden april

  • Tijdens de eerste fase van de werken, tot midden april, blijft de E19 open in beide richtingen.
  • Overdag  beschikt het verkeer richting Nederland tussen Antwerpen-Noord en Kleine Bareel maar over twee versmalde rijstroken, wat hinder zal veroorzaken.
  • Het snelheidsregime wordt er beperkt tot 70km/u.
  • ’s Nachts (tussen 21 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends) en tijdens het weekend is het mogelijk dat het verkeer op één rijstrook wordt gebracht.
  • Voor het verkeer in de richting van Antwerpen verandert er voorlopig niets.
  • De oprit Kleine Bareel richting Nederland (ter hoogte van de Bredabaan naast McDonald’s) wordt tijdelijk afgesloten. Verkeer komende van Ekeren kan de oprit richting Nederland nemen aan de overzijde van de Bredabaan (N1), aan de kant van Schoten. Vanaf midden april zal de oprit opnieuw open zijn.

Vooruitblik op de werken vanaf midden april

Zodra de werken tussen Antwerpen-Noord en Kleine Bareel zijn afgerond, verschuift de werfzone. Vanaf midden april werkt de aannemer dan tussen Kleine Bareel en Sint-Job-in-‘t-Goor: daar komt de eigenlijke spitsstrook die op drukke momenten de capaciteit van de snelweg zal vergroten. De rotondes op de N117 (die aansluiten op de op- en afritten van Sint-Job-in-‘t-Goor) worden heringericht met twee rijstroken. Ten slotte is de brug van het complex Kleine Bareel opnieuw aan de beurt: die krijgt dan een onderhoud in de richting van Antwerpen.

Derde spitsstrook in Vlaanderen

De spitsstrook op de E19 is de derde in Vlaanderen. De eerste spitsstrook werd in september 2011 in gebruik genomen op de E313 tussen Antwerpen en Ranst. Al gauw werd duidelijk dat de files richting Hasselt daar sterk afnamen. Sinds september 2013 zorgt ook de spitsstrook op de E40 tussen Sterrebeek en Heverlee voor vlotter verkeer.  Daar zijn de gebruikelijke vertragingen tussen Kraainem en Sterrebeek zo goed als verdwenen.