De Vlaamse regering en de stad Antwerpen zijn het vandaag eens geworden over 33 maatregelen die de files moeten verlichten in afwachting van een structurele oplossing voor de verzadigde Antwerpse Ring. Het gaat onder meer om spitsstroken, aanpassingen aan de weefstroken en verbeterde signalisatie. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is "heel blij" met de oplossingen.

Wie had gehoopt dat het overleg tussen Vlaanderen en de Europese Commissie het Oosterweeldossier maandag snel vlot zou trekken, was eraan voor de moeite. De Vlaamse regering moet een Milieueffectrapport (MER) tonen vooraleer Europa zijn licht over de zaak laat schijnen.

Om de files op korte termijn toch ietwat te verlichten, worden de komende jaren 33 zogenaamde quick-wins doorgevoerd. Die focussen vooral op een betere doorstroming en een verhoogde veiligheid rond de Antwerpse verkeersknoop.

De meest in het oog springende maatregelen zijn de nieuwe spitsstroken. In 2014 komt er al één op de E19 naar Brecht en daarna ook op de E17 in de richting van de E34. Op de A12 tussen Leugenberg en Ekeren wordt in 2014 de pechstrook als rijstrook ingericht, zodat de invoegstrook naadloos overgaat in de uitvoegstrook.

Eveneens in 2014 wordt de weefzone van de oprit Wommelgem op de E313 verlengd en wordt de oprit van de Blancefloerlaan op Linkeroever naar de Kennedytunnel grondig herzien.

"Dit zijn niet de grote werken, maar we geven hiermee wel ettelijke tientallen miljoenen euro's uit om op korte termijn files weg te werken", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Bart De Wever is naar eigen zeggen heel blij, maar hoopt toch dat er zo snel mogelijk kan worden gestart met de structurele werken.

De Vlaamse regering hoopt nog steeds dat het bouwconsortium Noriant spoedig kan beginnen met het deel van de plannen dat ongewijzigd is gebleven bij de switch van een brug naar een tunnel: de Scheldetunnel en de werken op Linkeroever. In januari moet het Milieueffectenrapport rond zijn en dan is er een nieuw overleg met de Europese Commissie. (vrt/belga)