Vlaanderen mag van Europa de kosten van onder meer Oosterweel niet buiten de begroting houden. Dat heeft eurocommissaris Marianne Thyssen (CD&V) gezegd in naam van de Europese Commissie. "Projecten die de Vlaamse regering volledig zelf wil financieren, moeten in de begroting", klinkt het.

Begin deze week heeft de regering-Bourgeois een begroting in evenwicht voorgesteld in het Vlaams Parlement. Dat evenwicht is er onder meer omdat de Vlaamse regering enkele kosten buiten de begroting heeft gehouden.

Concreet gaat het over de bouwkost van het Oosterweelproject in Antwerpen en een deel van de ziekenhuisfinanciering, maar dat laatste mag niet van Europa.

"Alles hangt af van de financiering van Oosterweel. Als alles gebeurt met overheidsgeld, moeten de regels worden gevolgd en moet dit in de overheidsboekhouding worden geboekt", zegt Thyssen aan VRT Nieuws. "Men kan niet eenzijdig beslissen om bepaalde dingen buiten de boekhouding te houden. Daar zijn regels over die België met Europa heeft afgesproken."

Thyssen beklemtoont dat publiek-private investeringen wel degelijk buiten de begroting kunnen worden gehouden indien dat volgens de juiste kanalen wordt overeengekomen met Europa.

"Voor zover ik geïnformeerd ben, weet ik dat er gesprekken over een aantal Vlaamse projecten zijn geweest", bevestigt Thyssen. Volgens haar gaat dat niet om Oosterweel, maar over de bouw van bruggen over het Albertkanaal en projecten rond schoolgebouwen. (Belga - beeld BelgaImages)