Tijdens de belangrijkste wedstrijd van het jaar bewees Ean Ecykmans uit Herentals opnieuw dat hij een groot karttalent is.

Als de één na jongste van het veld slaagde hij erin tijdens het WK-karten in Portugal een heat te winnen in de OK Junior-klasse en in de finale in de top tien te eindigen. De pas twaalfjarige racer uit Herentals blikte dan ook met trots terug op zijn prestatie in Portimão.

"Het is mijn beste resultaat van dit jaar. De laatste wedstrijd van het Europees kampioenschap ging het ook al goed in Wackersdorf", zei Ean, die fabrieksrijder is voor kartmerk Kosmic.

"Toen had ik geen geluk, nu wel." Hij had dan ook genoten van de wedstrijden. Sowieso al omdat hij het circuit in Portugal erg mooi vindt.

"De baan is heel technisch. Het eerste deel is snel, het tweede deel heeft trage bochten, dat is technisch. De topsnelheid was 132 kilometer per uur."

Tijdens de trainingen was de jonge Belg direct snel. Die snelheid nam hij mee naar de kwalificatie, want daarin denderde hij in zijn groep naar de poleposition.

"Tijdens de kwalificatie was de baan nat, maar een beetje aan het opdrogen. Toen was het chassis van mijn kart heel goed, ik had ook veel vertrouwen." Knappe resultaten tijdens de heats waren het gevolg: hij werd daarin respectievelijk vierde, vijfde, negentiende, eerste en vierde.

Ean: "In de derde heat werd ik van de baan getikt. Toen moest ik van de laatste plaats terug naar voren rijden." Dat was natuurlijk jammer, maar dat hij voorin thuishoorde, maakte hij overtuigend duidelijk tijdens de vierde heat.

"Die won ik. De snelheid was heel goed, het was de eerste keer dat ik een heat won bij junioren op het WK, heel speciaal moment."

In de finale mocht Ean vervolgens van de achtste plaats starten. "Bij de start was het heel hard aan het regenen, we zagen niets.

Bij het uitkomen van de eerste bocht gebeurde er achter me dan ook meteen een crash en kwam er een slow down. Er was ook veel aquaplaning. Dat maakte het moeilijk om de kart op de baan te houden."

Na een slow down-periode van drie rondes – hij reed op de achtste plaats – werd Ean en vele andere piloten verrast door het moment dat de race weer werd vrijgegeven.

"We wisten niet dat de wedstrijd terug op groen was gezet. Bijna niemand, op een paar na, had het door. We moesten toen nog veertien ronden rijden. Ik ben daarin twee plaatsjes verloren, maar ik ben blijven vechten en werd uiteindelijk tiende."

Hoewel het al november is, zit het seizoen er voor Ean nog niet op. Hij heeft nog de WSK Open Cup van 23 tot en met 29 november in één week tijd op zijn programma staan op het circuit van Adria in Italië.

"Daar kijk ik heel erg naar uit." Dat Ean zoveel in het buitenland kan racen kan omdat hij zijn school online volgt aan de Athena-school, via de examencommissie in Brussel.

"Ik moet veel studeren, maar ik ben flexibel, kan kiezen wanneer ik mijn huiswerk doe, al moet het voor een bepaalde tijd af zijn. Voor mij werkt het super. Zo kan ik me goed concentreren op zowel het karten als school!"

Ook vader Wim was blij met Eans prestaties in Portugal. "We mogen niet mopperen. Het was een lastig WK omdat hij in zowel droge als natte omstandigheden reed", zei hij.

"Het is echt fijn dat Ean rijdt bij het fabrieksteam van Kosmic, want dat wordt gerund door Olivier Marechall. Hij heeft zoveel ervaring, dat geeft zekerheid. Fijn dat hij er weer bij was bij het WK."

"We hadden in Portimão ook Nelson (Bert Nelissen) als monteur. Hij werkt al vijftien jaar bij mij en kent Ean al sinds hij nog een baby was. Het klikt tussen ons, als twee tandwielen die goed in elkaar passen.

" Dat kwam op de baan opnieuw tot uiting. "Ean startte de heats van de voorste rij, dat geeft vertrouwen. Dat hij zo vooraan kan rijden, neemt-ie mee naar volgend jaar. Ik ben echt tevreden."

Ean bedankt het hele team van Kosmic Racing Department, zijn vader en moeder, zijn zus, teambaas Olivier Marechall, mechanieker Nelson en familie Robazzi. Ean Ecykmans wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Kosmic Racing Department, Vortex, Arai Helmet, Tillett, Praktijkhuis, Speedwear.