Distributiebedrijf Eandis overhandigde vanmiddag de sleutels van een Citroën C Zero aan burgemeester Marcel Bellens. Het gemeentebestuur van Olen kan deze elektrische wagen drie maanden lang gratis uittesten. Dit initiatief heeft twee doeleinden: enerzijds kan de gemeente kennis maken met elektrische mobiliteit, anderzijds werkt Olen via Eandis mee aan het EVA-project (Elektrische Voertuigen in Actie). Dit project is een wetenschappelijk onderzoek naar het rij- en verbruiksgedrag in Vlaanderen.

Inzetten op duurzaamheid

Het aanbod van Eandis stemt perfect overeen met de visie die Olen vooropstelt. Duurzaamheid is namelijk een van de zeven strategische doelstellingen die de gemeente hoog in het vaandel draagt. Zo waren de meest recente bouwwerken gericht op duurzaamheid. Denk maar aan de nieuwbouw van kleuterschool De Kriebel waarbij aandacht was voor waterbesparing, gebruik van duurzame materialen, isolatie en energie-efficiëntie. Een ander project dat op de planning staat, is het plaatsen van windmolens. De aanvraag voor de bouwvergunning werd reeds binnengebracht. De focus ligt op de industriezones, omdat het goedkoper aankopen van energie voor hen een concurrentievoordeel oplevert.

Toch even wennen

Een tevreden burgemeester Marc Bellens reageert: “Dit aanbod van Eandis is uiterst interessant om kennis te maken met elektrische mobiliteit. Toch moet ik toegeven dat het rijden met een elektrische wagen en het opladen ervan even wennen zal zijn, maar dat neem ik er graag bij! Volgend jaar hebben we de aankoop van een nieuwe wagen voorzien, en het zou wel eens kunnen dat deze elektrisch zal zijn.”
Dat de gemeente Olen streeft naar duurzaamheid, is het minste dat gezegd kan worden.  Hanne Geudens/Nnieuws.be