Als België deze winter met een stroomtekort kampt, dan gaat in hele delen van het land het licht uit. Welke gemeenten zonder stroom worden gezet was al eerder bekend, maar nu is ook het afschakelplan voor de verschillende straten in gemeenten bekend.

Hier vindt u de lijsten op straatniveau van netleverancier Eandis, per provincie - laagspanning en middenspanning gecombineerd. U kan makkelijk door de lijst bladeren of het PDF-bestand downloaden. Uw straat opzoeken kan in het PDF-bestand met de zoekfunctie Ctrl+F. Wordt er geen zoekresultaat weergegeven, dan is uw straat niet betrokken in het afschakelplan.

Sommige delen in Vlaanderen worden niet gevoed door Eandis, wel door netbeheerder Infrax, die eveneens een afschakelplan heeft vrijgegeven. Weet u niet onder welke netbeheerder u valt, dan kunt u dit opzoeken op de website van de VREG.

Netleverancier Eandis begrijpt dat de burgers en gemeenten zich vragen stellen bij de energiebevoorrading deze winter en heeft daarom de afschakelplannen per provincie en op straatniveau online gezet. De gemeenten en provincies blijven onderverdeeld in zes zones, die elk goed zijn voor 500 Megawatt.

Bij stroomtekort wordt een eerste zone zonder stroom gezet, tussen 17 en 20 uur. Op die manier komt de stabiliteit van het net niet in gevaar. Mocht dit onvoldoende blijken, kan ook een tweede zone afgeschakeld worden. Eandis garandeert dat een afschakeling maximaal twee tot drie uur duurt. Is er daarna opnieuw een afschakeling nodig, dan zullen eerst andere zones aan de beurt zijn. In principe is eerst zone zes aan de beurt, vervolgens zone vijf enzovoort. ‘Er is dus een rotatiesysteem voorzien, zodat niet steeds dezelfde mensen geïmpacteerd worden.’

De kaart van welke gemeentes in welke zone vallen was al langer bekend. Nu verfijnt Eandis dat tot de straten die in de buurt van de af te schakelen cabines liggen. De kans is groot dat die, als hun zone aan de beurt komt, dan zonder stroom komen te zitten. Helemaal vast staat dat echter niet: niet elke straat krijgt op elk moment stroom van dezelfde cabine. Dat is bijvoorbeeld het geval bij straten die zich wat verder van een cabine bevinden.

Als de cabine waar die straten meestal stroom van trekken dan toch wordt afgeschakeld, kan het dat in de huizen toch nog elektriciteit binnengetrokken kan worden van andere cabines.

Laag- en middenspanning

Een straat kan wel meer dan één keer voorkomen, zelfs in twee of drie zones. Dit komt omdat de betreffende straat door meerdere cabines wordt gevoed. Deze cabines worden op hun beurt door verschillende transformatorenstations gevoed die eveneens in een verschillende zone kunnen liggen. De lijsten maken doorgaans ook een verschil in laag- en middenspanning. Laagspanning geldt voor huishoudelijke klanten zoals gezinnen en kleinere winkels die op 230 volt zitten. Onder middenspanning vallen de KMO’s, grotere bedrijven en scholen. Zij zijn ook voorzien van ook aparte kabels.