Van 24 tot 26 oktober 2019 neemt een Heistse delegatie deel aan de derde internationale meeting van het Easy Towns 2.0-project. Deze keer in Vicenza, Italië.

Het EU-project Easy Towns (European Accessible Sustainable Young Towns) is aan zijn tweede editie toe. Het hoort thuis in het Europese uitwisselingsprogramma Europe for Citizens. Vincenza nam de coördinatie van de eerste editie op zich. De focus lag toen vooral op 'best practices' in het omgaan met diversiteit.

Vertegenwoordigers uit elf verschillende Europese landen waren te gast in Heist-op-den-Berg voor de kick-off in oktober 2015. Verdere meetings vonden plaats in l'Alfas del Pi in Spanje, Pforzheim in Duitsland en Gozo, een eilandje behorende bij Malta. Vicenza organiseerde de finale in september 2017.

Op alle meetings werden ideeën, ervaringen, initiatieven ... uitgewisseld, kritisch besproken en verder gepland. Heist-op-den-Berg organiseerde gedurende de drie eerste maanden van 2017 talrijke muticulturele workshops (percussie, druktech-nieken, fotografie, conflictmanagement, schilderen ...) voor jongeren van de Heistse scholen, jeugdverenigingen, academies, ...

De resultaten hiervan werden getoond in de foyer van CC Zwaneberg op de avond van de Internationale Dag tegen Discriminatie in maart 2017.

Op vraag van alle partners kwam er een tweede editie van Easy Towns, die Europa goedkeurde in mei 2018. Die Easy Towns 2.0 wordt gecoördineerd door Heist-op-den-Berg en verwelkomt twee nieuwe partners: Knezha in Bulgarije en de Universita Mateja Bela V Banskej Bystrici in Slovakije. Het project loopt nog tot 30 september 2020. Het budget (= Europese subsidie) bedraagt 146.160 euro.

Schepen van Jeugd David Geerts en schepen van Europese Zaken Eddy Gorris nemen het project op samen met gemeenteraadslid en coördinator Bernadette De Cat. Weer staan er vijf meetings op het programma. In november 2018 organiseerde La Valetta op Malta de kick-off. De tweede meeting vond plaats in Rijeka in Kroatië van 2 tot 5 mei 2019.

Nu komt de derde meeting eraan. Het thema van de meeting is 'Cultural heritage as a means to create inclusive societies, focusing on youth'. De twaalf partnerlanden krijgen een interessant programma aangeboden: veel cultuur in de prachtige stad van de grote Italiaanse architect Palladio, veel netwerkmomenten en teambuilding-activiteiten, een workshop 'youth communication and language', een rondetafelgesprek met lokale autoriteiten, studenten en stakeholders over de combinatie van 'inclusion policies' en 'cultural preservation'.

Ons cultureel erfgoed en ons team Sport en Jeugd zullen ter plaatse uitvoerig aan bod komen in presentaties van een 'best practice-inventaris' waarop Heist best fier mag zijn!

De Heistse delegatie bestaat uit coördinator en gemeenteraadslid Bernadette de Cat en Maxim Rymenants, Heists student en voorzitter van de Jeugdraad.