De Europese Centrale Bank heeft nog maar eens enkele rentevoeten verlaagd om de economie te stimuleren. De basisrente daalt van 0,05 procent naar 0 procent. Banken moeten wel meer betalen om bij de ECB geld te stockeren.

Europese beurzen verteren renteverlaging ECB slecht

De basisrente stond al historisch laag en nu heeft de ECB die rente dus tot nul procent geduwd. Dat gebeurt vrij onverwacht. Banken kunnen nu dus gratis geld lenen bij de ECB.

Daarnaast daalt de depositorente verder onder nul, van minus 0,3 naar minus 0,4 procent. Banken moeten dus nog iets meer geld neertellen om hun geld bij de ECB te plaatsen.

Die twee maatregelen zouden ertoe moeten leiden dat de gewone banken sneller kredieten verstrekken aan particulieren en ondernemingen in plaats van het te parkeren.

De Europese Centrale Bank gaat zelf ook meer geld pompen in de economie. Zo zal de ECB maandelijks voor maar liefst 80 miljard euro schuldpapier inkopen, in plaats van 60 miljard. Daarnaast gaat de Europese Centrale Bank voortaan ook bedrijfsobligaties opkopen.
Bazooka voor inflatie: geld moet rollen

Met de maatregelen heeft de Europese Centrale Bank simpel uitgedrukt één bedoeling: het geld moet rollen.

De ECB wil namelijk dat de inflatie stijgt; ons geld wordt dan minder waard omdat de prijzen omhoog gaan. Door een bepaald niveau van inflatie te bereiken, gaan mensen hun geld uitgeven, waardoor de economie aantrekt. De ECB mikt op een inflatie van zowat twee procent, maar die doelstelling wordt - ondanks eerdere drastische renteverlagingen van de ECB - al drie jaar niet gehaald.

Of de nieuwe renteverlaging effectief het geld in de reële economie zal doen rollen, is de vraag. De beurzen veerden na de bekendmaking van het nieuws in elk geval onmiddellijk op.
Nog lang heel lage rente

In een toelichting bij de beslissing van de ECB zei voorzitter Mario Draghi dat de rente in de eurozone nog heel lang heel laag blijft. Hij voegde daaraan toe dat die periode zeker aanzienlijk langer zal duren dan de periode waarin de ECB obligaties opkoopt bij banken. Dat programma loopt vooralsnog tot maart volgend jaar.

Met de verlaging van vandaag lijkt de rente voorlopig het dieptepunt te hebben bereikt, gaf Draghi verder aan. "Op basis van de huidige inschattingen voorzien we geen verdere verlagingen", stelde hij. De ECB zal zich, zo nodig, meer richten op andere maatregelen om de inflatie en de economische groei te stimuleren. (vrt)