De gemeenteraad van Geel heeft de uitbating van de voormalige brouwerij Aerts in de Nieuwstraat toegewezen aan een duo van Duitse kandidaten. Roman Becker en Gerd Siebel kunnen buigen op een jarenlange ervaring als bierkenner en leggen een diploma als brouwmeester voor.

Eerder dit jaar maakte het stadsbestuur een biedingsleidraad bekend. Geïnteresseerde kandidaten moesten aan een aantal voorwaarden voldoen. De vroegere brouwerij Aerts moest heropgestart worden onder de vorm van een ambachtelijke brouwerij, een gedeelte van de voormalige Schrijnwerkerij mocht gebruikt worden voor horeca activiteiten.

Van de toekomstige uitbater werd tevens verwacht dat hij naast eigen gebrouwen bieren ook streekbieren en streekproducten zou aanbieden. Ten slotte moest het project ook een meerwaarde hebben voor Geel op cultureel, educatief en toeristisch vlak.

Twee kandidaten
Op 18 mei 2015 dienden zich twee kandidaten aan die wel wat zagen in een nieuwe Geelse brouwerij, het Geelse Zeuntcomité en het Duitse duo Becker en Siebel onder de naam 'Bierhemel bvba'.

Ook het concept van het Zeuntcomité voldeed aan de voorwaarden maar tegelijk moest het stadsbestuur vaststellen dat de indieners onvoldoende financiële draagkracht konden voorleggen voor dit toch wel omvangrijke project.

Gedeelte Schrijnwerkerij verdwijnt
De bvba Bierhemel voldeed aan alle voorwaarden van de biedingsleidraad. In hun plannen is voorzien om het voorste gedeelte van de Schrijnwerkerij af te breken. Deze ruimte zal door het stadsbestuur als terras en parking aangelegd worden. Alle andere renovatie- en inrichtingskosten zijn ten laste van de uitbater die in ruil de gebouwen van de brouwerij en Schrijnwerkerij voor een symbolische euro mag gebruiken.

Geels biermuseum
De nieuwe uitbaters hebben zich geëngageerd om ook andere brouwers de mogelijkheid te geven hun gerstenat, tegen betaling weliswaar, in hun brouwerij te brouwen. In de Schrijnwerkerij wordt op termijn op de eerste verdieping een biermuseum ingericht dat tevens als tentoonstellingsruimte en evenementencentrum dienst kan doen.

Het Duitse duo heeft ook plannen om rondleidingen te geven in de brouwerij en activiteiten te organiseren. Hiermee komen de uitbaters zeker tegemoet aan de gevraagde culturele, educatieve en toeristische meerwaarde.