Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ecohuis : 'Modulaire houtskeletbouw focus op energiezuinigheid en duurzaamheid'

Ecohuis Geel

Eind 2022 lanceerde IOK de aanbesteding ‘design & build’ voor de bouw van 3 nieuwe woningen in Geel. Dit project werd uiteindelijk gegund aan Ecohuis.

Marnix De Spiegeleer, diensthoofd projectontwikkeling bij IOK, licht toe: ‘We waren gecharmeerd door de grondigheid van het voorstel van Ecohuis. Door te kiezen voor een modulaire houtskeletbouw maakten ze het mogelijk om een budgettair interessant voorstel te doen dat energiezuinigheid en duurzaamheid slim combineert.’

Aangezien de keuze viel op modulair bouwen, werden de drie nieuwbouwwoningen de voorbije maanden volledig geproduceerd in het atelier van de Ecohuis Groep in Dessel. Begin deze week werden de drie woningen, stuk voor stuk opgebouwd uit 4 modules, met een indrukwekkend transport naar hun nieuwe bestemming in Geel gebracht. Elke woning werd daar telkens op 1 dag tijd volledig opgetrokken.

Sascha Hendrickx, verantwoordelijke voor modulair bouwen binnen de Ecohuis Groep, vertelt: “De productie van deze woningen gebeurt volledig in eigen atelier, waardoor weersomstandigheden geen invloed hebben op de productietijd en het budget.

Bovendien is de overlast op de werf minimaal aangezien alles op 1 werkdag wordt geplaatst en achteraf enkel de afwerking op locatie moet gebeuren. Het proces is vergelijkbaar met de auto-industrie. We bouwen de woningen daar waar al onze materialen en mensen zich bevinden. Dit zorgt voor minder transport, minder afval en een veel kortere bouwtijd. Dit maakt de efficiëntiewinst enorm.”

De eerste woning werd getransporteerd op maandag in de vroege uren. De laatste woning stond woensdagavond volledig gemonteerd op z’n plaats. De komende 3 weken worden alle woningen zowel binnen als buiten naadloos afgewerkt. Daarna zijn ze instapklaar.

Elke nieuwbouw is voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen, domotica en de modernste technieken. Hierdoor kan je de eigenaar worden van een moderne woning met een E-peil lager dan 10.

Volgens Ecohuis is modulair bouwen de bouwmethode van de toekomst. Het maakt dat het plaatsen van een energiezuinige nieuwbouw opnieuw betaalbaar wordt. De specialist in houtskeletbouw grijpt de plaatsing van deze modulaire nieuwbouwwoningen dan ook aan om de vele voordelen in de kijker te zetten tijdens een opendeurdag op 3 december. Dan kan je als eerste binnenstappen in deze modulaire Ecohuizen.'

Oud-Strijderslaan 20, Herentals, België

Ecohuis Geel

Deel dit artikel