Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ecorub Rijkevorsel op Green Expo met nieuwe circulaire producten van heftruck- en vliegtuigbanden

Ecorub
URL

Het bedrijf Ecorub uit Rijkevorsel lanceert volgende week, op de driedaagse vakbeurs Green in Gent haar nieuw product TopCover Play. Dit is een bodembedekker onder en rondom voornamelijk speeltuigen. Ecorub upcyclet rubber van versleten vliegtuig-, auto- en heftruckbanden. Met deze innovatie wil Ecorub nog meer inzetten op hoogtechnologische circulaire en korte keten producten.

Doe-het-zelf gietrubber

Jaarlijks komen er wereldwijd zo’n 1,5 miljard banden op de afvalberg terecht. Versleten auto- en heftruckbanden en banden van de Boeing 737 en de Airbus A380 krijgen bij Ecorub in Rijkevorsel echter een nieuw leven.

Het Kempens bedrijf upcyclet rubber tot nieuwe innovatieproducten. Op de komende vakbeurs Green in Flanders Expo Gent pakt Ecorub uit met de TopCover Play. Hier verwacht Ecorub veel van, onder meer bij openbare besturen.

“De TopCover Play heeft alles om een succes te worden”, vertelt oprichter Jean-Paul De Vos. “Het is een gietrubber dat een veilige en decoratieve oplossing biedt op plaatsen waar klassieke rubbertegels niet gebruikt kunnen worden. Denk maar aan de ondergrond van speeltuigen. Het heeft een groot schokabsorptievermogen, is waterdoorlatend en heeft geen bekisting nodig. Je kan het dus in eender welke vorm aanbrengen.”

Het nieuwe product werd al toegepast in een pilootproject in Sint-Katelijne-Waver en de eerste bevindingen zijn positief. Het rubber bij de TopCover Play is afkomstig van heftruckbanden en is opnieuw recycleerbaar.

Autobanden belanden naast de weg en beschermen kwetsbare natuur

Afgelopen zomer werden we geconfronteerd met alweer bijzonder hoge temperaturen. Een hittegolf en veel te lage (grond)waterstanden zorgden voor heel wat onheil. Voor het eerst zagen we bomen al veel te vroeg in herfstmodus gaan.

Overheden en organisaties leveren heel wat inspanningen door het aanplanten van nieuwe bomen tegen de klimaatopwarming. Jong aangeplante bomen hebben uiteraard ook zorg nodig en daar speelt Ecorub op in met de Gietrand Tree Tyre. Dit is een herbruikbare gietrand van gerecycleerde autobanden. Dit unieke model is 100% waterdicht en  binnenin verstevigd met ijzer zodat het onverwoestbaar en herbruikbaar is.

De rand beschermt niet alleen de boom zelft; het zorgt er ook voor dat water toegevoegd kan worden dat geleidelijk aan de bodem infiltreert. De Gietrand Tree Tyre werd toegepast in het Westvlaamse Reninge waar 15 bomen sneuvelden na vandalisme. Samen met het Regionaal Landschap Westhoek werden nieuwe bomen aangeplant, omringd door de Tree Tyre.

Innovatie als hefboom voor meer duurzaamheid

Ecorub blijft zoeken naar innovatieve oplossingen en producten. “Op dit moment zijn we bezig met een prototype van de Wand-Wall. Dat is een geluidsscherm met een skeletstructuur van hoogtechnologisch aramide rubber, gevuld met aarde en dus mogelijk om te beplanten of er een groenmuur van te maken. Deze oplossing kent vele toepassingsgebieden.

Paddel is op zeer korte tijd een populaire sport geworden. In de media kon je al meermaals vernemen dat buurtbewoners lawaaihinder ondervinden. De Wand-Wall is een duurzame geluidsisolatie uit 100% gerecycleerd materiaal die mens, natuur en omgeving respecteert en perfect zelf te installeren valt. Ik denk spontaan aan sport- en industrieterreinen, langs snelwegen en treinsporen” aldus De Vos.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen in een sociale economie

De vraag naar circulaire en korte keten producten neemt almaar toe en daar speelt Ecorub op in. “Wij zetten al dertig jaar in op circulariteit en duurzame ontwikkeling waarbij respect voor mens en milieu centraal staan. We produceren op een milieuvriendelijke manier met aandacht voor zuinig energie- en waterverbruik. We zetten bovendien in op de sociale economie.”   Foto rr/aroma.

De vakbeurs Green voor de publieke en private groensector vindt plaats van 25 tot 27 september in Flanders Expo Gent.

Ecorub

Ecorub

Ecorub

Ecorub

Ecorub

Deel dit artikel