"Ook als man mag je je gevoelens uiten"

Eind dit jaar zal het 5 jaar geleden zijn dat Eddy Leysen (47) uit Lichtaart zijn echtgenote verloor aan de gevolgen van een hersentumor. Als eerbetoon stelt hij dit voorjaar zijn eerste verhalenbundel voor onder de titel 'Waterlander'.

De voormalige journalist toont hiermee aan dat hij het schrijven duidelijk nog niet verleerd is. 

Het idee om een boek te schrijven sloop al langer door het hoofd van Eddy, maar pas vorige herfst kreeg het effectief vorm.

"Tijdens een natte trainingsloop ergens eind oktober ging er zoveel door me heen dat ik er zowaar lyrisch van werd. Ik kende een mindere periode, maar de Kempische bossen brachten me er weer helemaal bovenop.

Eenmaal thuis zette ik me achter de laptop en schreef de emoties van me af. Niet enkel het sporten werkte dus helend, ook het neerpennen van mijn verhaal. En dat zette me aan het denken.

Ik had destijds een website op poten gezet voor nieuwtjes rond lopen, duatlon en triatlon, maar door gebrek aan wedstrijden en het feit dat ik door een enkelbreuk zelf lange tijd buiten strijd was, besloot ik om mijn verhaal online te zetten.

Dit werd duidelijk gesmaakt en van het een kwam het ander, met als gevolg dat er wekelijks een verhaal verscheen. Ik werd er vaak over aangesproken, dus besloot ik op het idee om deze en nieuwe verhalen te bundelen in een boek.

Een aantal van de loopgerelateerde verhalen verscheen dus al op de site, maar het is veel meer dan dat."

De verhalen kennen vaak een sportieve basis, maar zijn volgens de schrijver meer dan lopen alleen. "Ook muziek is iets wat ontzettend vaak terugkomt in mijn verhalen.

Zowel mijn idolen van Metallica komen aan bod, net als PJ Harvey, The Streets, Spinvis, Het Goede Doel en teksten van talloze andere artiesten. Maar waar het vooral om draait is emotie.

Gevoel en gevoelens zijn voor een man vaak taboe, maar ik heb er geen probleem mee dit alles te uiten.

Die kwetsbaarheid als mens is ongetwijfeld herkenbaar voor heel wat mensen. De verhalen gaan over verlies en verliefdheid, over twijfel en euforie. Ze zijn grotendeels gebaseerd op waargebeurde feiten, al dan niet gekruid met een beetje fantasie. Het hoefde ook geen biografie te worden.

Het is misschien een fragiel boek, maar het is zeker niet allemaal kommer en kwel.

Er is meer dan de nodige humor in verwerkt."

De titel 'Waterlander' heeft meer dan één betekenis. "Heel wat van mijn loop-, wandel- en fietstrainingen gaan langs het Kempisch Kanaal of de Kleine Nete. Water werkt rustgevend maar in mijn geval ook inspirerend.

Tijdens een van mijn loopjes voelde ik me onoverwinnelijk dat ik me een superheld waande. Waterlander leek me een ideale naam. En het verwijst uiteraard ook naar de vele tranen die ik heb gelaten om het verlies van mijn vrouw.

Deze titel lag dus voor de hand.

Maar het is zeker geen boek om medelijden op te wekken. Dankzij een goede vriendin vond ik afgelopen zomer opnieuw de energie om mijn leven een nieuwe wending te geven. Hiervan is dit boek het resultaat."

'Waterlander' zal een kleine honderd bladzijden tellen en is te koop vanaf mei. Vooraf intekenen kan nog tot 1 maart via de link op www.rundutriatlon.be of via Eddy zelf leyseneddy@gmail.com .

De intekenprijs bedraagt 17,5 euro, daarna kost het boek 18,5 euro. De opbrengst gaat integraal naar Kom Op Tegen Kanker.  Foto Eddy Leysen.