Belgen blijven zich massaal oriënteren op een tweede verblijf in voornamelijk het buitenland. En dat het niet alleen bij dromen blijft, blijkt wel uit het aantal gerealiseerde transacties. De Belgen hebben zich het afgelopen jaar binnen de top drie genesteld van buitenlanders die zich een gelukkige eigenaar mogen noemen van vastgoed aan één van de Spaanse Costa's. Spanje is met Frankrijk het meest geliefde land op afstand, gevolgd door Oostenrijk, Italië en Portugal.

Vanwege de grote belangstelling voor aanschaf van vastgoed in het buitenland, opent de organisator voor het eerst haar deuren van de beurs Second Home International van 5 tot en met 7 juni in Antwerp Expo.

Voor de nieuwe locatie in Antwerpen hebben zich ruim 70 exposanten aangemeld met vastgoed uit landen als Spanje, Frankijk, Oostenrijk, Italië, België, Turkije, Zuid-Afrika, Bonaire, Verenigde Staten, Kaapverdische Eilanden, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Nederland, Portugal, Zwitserland, Thailand en Tsjechië.

Naast makelaars, bemiddelaars en projectontwikkelaars kunnen bezoekers van de beurs ook contacten leggen met deskundigen zoals advocaten, fiscalisten, hypotheekadviseurs, belastingadviseurs, verzekeraars en uitgevers om zich vrijblijvend te laten informeren over alle aspecten die een rol spelen bij aanschaf en bezit van een (tweede) verblijf in het buitenland.

Seminarprogramma
Tijdens de beursdagen worden doorlopend lezingen en presentaties verzorgd door deskundigen. Deze seminars voorzien de bezoekers van waardevolle en bijzonder nuttige informatie. Ieder land heeft zijn eigen wet- en regelgeving. Thema's als 'Nederland: belastingparadijs voor uw 2e en 1e woning', 'Hoe draagt vastgoed zijn steentje bij tot uw pensioen?' of 'Valkuilen en aandachtspunten bij aankoop van onroerend goed in Spanje' worden behandeld.

Het aankoopproces voor landen als Frankrijk, Portugal, Oostenrijk, Spanje, Verenigde Staten, Turkije en Griekenland komt uitgebreid aan bod. Na iedere lezing is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Financiering tweede verblijf
Financiert de gelukkige nieuwe eigenaar van een tweede verblijf de woning zelf of is het extra interessant op dit moment, vanwege de historisch lage rente, om de woning deels te financieren? Geld lenen zonder eigen vermogen is natuurlijk uit den boze, maar met 40 procent eigen besteedbaar kapitaal zijn er meer dan voldoende mogelijkheden.

Laat u zich goed voorlichten en houd rekening met extra kosten bovenop de aanschafprijs van de woning zoals overdrachtsbelasting, notaris, taxatie, financiering, juridische en fiscale begeleiding.

Kosteloos Spaanse woning schenken
Belgen met een tweede verblijf in Spanje hoeven voortaan in een aantal deelstaten geen Spaanse schenkings- of successierechten meer te betalen op dat tweede verblijf. De nieuwe wet biedt ook mogelijkheden voor wie in het verleden al Spaanse schenkings- en successierechten betaalde en niet kon genieten van de gunstige regeling van de deelstaat.

Wie in de afgelopen vier jaar te veel rechten betaalde, kan een teruggave vorderen.

Of uw tweede verblijf van een vrijstelling kan genieten, hangt af van de ligging. De zeventien deelstaten in Spanje hebben de vrijheid om eigen fiscale regels in te voeren anders ingevuld. Een aantal deelstaten, zoals Valencia, Madrid en de Balearen (onder meer de eilanden Ibiza en Mallorca), hebben zowel voor schenkings- als voor successierechten zeer ruime vrijstellingen ingevoerd. Bepaalde deelstaten, zoals Catalonië, hebben zich beperkt tot een hoge vrijstelling in de successierechten. Andere deelstaten, zoals Andalusië, passen dan weer de nationale regeling toe.

Wilt u weten wat uw mogelijkheden zijn voor een schenking bij aankoop of bezit van vastgoed in andere landen? Dan zijn er meer dan voldoende deskundigen op de Second Home International aanwezig die u vrijblijvend van advies kunnen voorzien.

Tweede woning als beleggingsobject
Een tweede woning kan ook een prima vastgoedbelegging zijn als het doel is om deze woning te verhuren. Belangrijk om te weten is dat de verhuurbaarheid in grote mate afhankelijk is van de locatie, de bereikbaarheid en de voorzieningen in de (directe) omgeving. Rendementen tussen vijf en zeven procent op jaarbasis zijn realistisch, maar daarbij hoort een uitgekiend verhuurplan van een gerenommeerde verhuurorganisatie.

Belastingvrij pensioen ontvangen
Er zijn heel wat redenen te bedenken waarom mensen willen emigreren. Ongeveer een half miljoen Belgen leeft al in het buitenland. Het overgrote deel van deze Belgische expats woont en werkt in onze buurlanden of in andere Europese landen.

Daarnaast zijn er Belgen die van hun pensioen genieten in het buitenland. Exacte cijfers zijn er helaas niet, omdat niet iedereen, die het grootste deel van het jaar in het buitenland verblijft, zich laat uitschijven in het bevolkingsregister van de gemeente.

Het lijkt zo ideaal, het belastingvrij ontvangen van pensioen als u zich bijvoorbeeld in Portugal vestigt. Toch profiteren Belgen van het gunstige pensionado-regime in Portugal.

Het is belangrijk dat mensen die willen gaan emigreren zich goed voor laten lichten over alle praktische, fiscale en financiële gevolgen. Ook voor vragen met betrekking tot uw persoonlijke situatie kunt u terecht op de Second Home International.

Kortom, tijdens de Second Home International hebt u meer dan voldoende mogelijkheden om inspiratie op te doen en informatie in te winnen.

Praktische informatie
Locatie Second Home International:
Antwerp Expo, Jan van Rijswijcklaan 191, Antwerpen / Hal 4

Openingstijden:
Vrijdag 5 juni van 11:00 tot 18:00
Zaterdag 6 juni van 11:00 tot 18:00
Zondag 7 juni van 11:00 tot 18:00

Toegang tot de beurs:
De toegangsprijs per persoon is 15 euro, toegang voor kinderen onder de 12 jaar is gratis. Bij voorregistratie via www.secondhome-expo.be ontvangt u 5 euro korting en betaalt u 10 euro per persoon (maximaal 2 personen per kaart).

Meer informatie:
Kijk op www.secondhome-expo.be