Een nieuwe vestigingsplaats voor de Herentalse Academie voor Beeldende Kunst én een nieuwe lesplaats voor de Academie voor Muziek, Woord en Dans. Dankzij het snel reageren op het gloednieuwe decreet, krijgen Vorselaarse kinderen en jongeren vanaf 1 september extra kansen om kunstonderwijs te genieten in eigen dorp.

Nieuw decreet

Burgemeester Lieven Janssens (ActieV) Vorselaar : 'Op 1 september gaat het nieuwe decreet voor het Deeltijds Kunstonderwijs in. Vorselaar en Herentals grijpen deze gelegenheid aan om de start te geven aan een nieuwe samenwerking op het vlak van Kunst- en Muziekonderwijs.

Deze samenwerking creëert heel wat kansen naar de toekomst. Vorselaar investeert in een duurzame structurele omkadering binnen de Academies. Daardoor kan een kwaliteitsvolle beeldende en muzikale vorming op lange termijn worden gegarandeerd voor de Vorselaarse kinderen.

De professionele omkadering van de Academies zorgt ook voor een aantal voordelen. Na het afronden van de 1ste en 2de graad ontvangen de leerlingen een erkend getuigschrift. Ouders ontvangen bovendien een fiscaal attest waarmee ze het inschrijvingsgeld kunnen inbrengen bij de belastingaangifte.'

Beeldende Kunsten

'Het Vorselaarse tekenschooltje, dat haar werking en bekendheid de voorbije jaren al sterk zag uitbreiden, was tot nu toe een plaatselijk initiatief van de cultuurraad en het gemeentebestuur', vervolgt burgemeester Lieven Janssens. 'Vanaf september 2018 echter wordt de tekenschool een officiële afdeling van de Academie voor Beeldende Kunst van Herentals.'

'Binnen het nieuwe Kinderatelier gaan leerlingen op een speelse en actieve manier aan de slag met kleur, vlak, lijn, vorm en verschillende materialen: tekenen, schilderen, kleuren, knippen, plakken, drukken, kleien, hameren, kijken, voelen, lachen, ...

De lesgeefsters uit het vroegere tekenschooltje begeleiden nog mee de overgang naar de Academie en zorgen het komende schooljaar nog voor een vertrouwd gezicht voor de kinderen. Daardoor kan er ook meer verdieping komen en kunnen kinderen in niveaus en leeftijden ingedeeld worden: de picasso's en pollock's.

De lessen gaan door op zondagvoormiddag in de gemeentelijke basisschool De Knipoog.'

Muziek, Woord & Dans

'Vanaf september begint ook de Academie voor Muziek, Woord en Dans aan een nieuw verhaal. Na vele fijne jaren in Gemeentelijke Basisschool De Knipoog, wordt het nieuwe gebouw 'Horizon' in het Kardinaal Van Roey-Instituut, de thuisbasis. Daar is een supermodern en aangepaste muziekklas met alle instrumenten, podium en prima akoestiek aanwezig om nog kwalitatievere muzieklessen aan te bieden.

De ligging is ook centraler middenin het scholendomein waardoor minder kinderen de verplaatsing naar de muziekklas moeten maken. De gemeente zet ook medewerkers in het kader van "wijkwerken" (vroegere PWA-systeem) in om dat allemaal goed te begeleiden.

Vanaf 1 september kunnen voor het eerst ook al kinderen van het 1ste en 2de leerjaar les volgen aan de Academie, en dat in eigen dorp. Zij ontwikkelen hun talent voor muziek en woord via liedjes, versjes, klein slagwerk, bewegen op muziek, enzovoort. Deze lessen vinden elke donderdag plaats, van 16 tot 17u.

Ook voor leerlingen van het 3e leerjaar die starten met muzieklessen verandert er wat. Zij volgen vanaf nu meteen instrumentles, samen met muzieklab (dat is de naam voor de nieuwe notenleer). Eerstejaars volgen in Vorselaar muzieklab op dinsdag en vrijdag van 16 tot 17u. Ook instrumentles wordt aangeboden in Vorselaar: dwarsfluit, gitaar, koperen blaasinstrumenten, piano, hobo en saxofoon. Foto L. Janssens/ Nnieuws

Info en inschrijvingen
via www.herentals.be/kunstacademie of www.herentals.be/academie/samwd