Nu het Britse parlement het brexitakkoord heeft weggestemd, slinken opnieuw de kansen op een ordelijke brexit. Wat als er geen oplossing uit de bus komt, of als de brexit niet wordt uitgesteld?

In dat geval verlaat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart 2019 om middernacht de Europese Unie zonder akkoord. Wat betekent dat concreet voor wie vanaf 30 maart op citytrip gaat naar Londen?

Op 30 maart 2019 wordt het Verenigd Koninkrijk immers een "derde land". Een heleboel afspraken en regels die gelden voor de landen van de Europese Unie, zijn dan plots niet meer van kracht. De Europese lidstaten en de Britse regering bereiden maatregelen voor om, in het geval van "no deal", de allergrootste chaos te vermijden. Want die kan er zeker zijn.

Paspoort? Visum? Rijbewijs?

Nu volstaat een identiteitskaart om het Verenigd Koninkrijk binnen te kunnen. Na 30 maart 2019 is een paspoort vereist, mogelijk zelfs een visum. De Europese Commissie heeft voorgesteld dat Britten, in geval van no deal, zonder visum naar de EU kunnen komen, op voorwaarde dat Europeanen zonder visum naar het Verenigd Koninkrijk kunnen reizen.

De identiteitscontroles zijn nu al streng, omdat het Verenigd Koninkrijk niet tot de Schengenzone behoort. Bij een no deal worden ze nog strenger. Er wordt gewaarschuwd voor lange wachttijden aan de Eurostar, de Eurotunnel, en in (lucht)havens. (VRTNWS - lees verder op VRTNWS).