Of het nu gaat om een gewone bril of een zonnebril, brillen zijn 'in'. We hebben voor u een aantal aandachtspunten verzameld om u te helpen een bril te kiezen die u onweerstaanbaar zal maken.

Een bril kiezen: de eerste aanbevelingen

 

De vorm van het gezicht heeft invloed op het design van het montuur, terwijl de persoonlijkheid een rol speelt bij de stijl van de bril (materiaal, kleuren).

Gewoonlijk wordt aangeraden de blik niet te onderbreken. Het montuur moet de lijn van de wenkbrauwen volgen en het oog moet goed in het midden van het glas staan, terwijl het onderste deel van de bril de jukbeenderen nooit mag raken, ook niet wanneer u glimlacht. Vergeet dit laatste niet uit te proberen wanneer u een bril past.

U moet er tot slot voor zorgen dat de pootjes van de bril niet tegen de slapen drukken.

Nu u de basisgegevens kent, moet u alleen nog het montuur kiezen dat het beste past bij uw morfologie.

 

 

Een bril voor elke gezichtsvorm

 

Ronde gezichten accentueren het jeugdig aspect met een rond montuur. Is het echter de bedoeling de gelaatstrekken te verfijnen, dan moet u eerder opteren voor een vierkante of rechthoekige bril. 

Vierkante gezichten met een uitgesproken kaak hebben meer baat bij een rond montuur, dat de gelaatstrekken verzacht en hun hoekig aspect breekt. Een fijn montuur maakt het gezicht dan weer langer en verfijnt het. Wees toch maar voorzichtig met geometrische en zeer gestileerde vormen die de gelaatstrekken kunnen verstrakken en die beter passen bij ovale of ronde gezichten.

Vrouwen met een driehoekig gezicht, met andere woorden met een overheersend voorhoofd of een overheersende kaak (omgekeerde driehoek), kiezen beter geen breed montuur en geen brede en lage glazen. Ze kiezen beter een fijne bril om hun smal gezicht tot zijn recht te laten komen. Minimalistische monturen, met enkel een structuur aan de bovenkant van de bril of zonder structuur rond de glazen, zijn zeer geschikt. De zogenaamde 'vlindermodellen' passen eveneens zeer goed bij dit type morfologie. Ze herstellen het evenwicht in het gezicht door de verschillen in verhouding tussen het voorhoofd en de kin weg te werken.

En tot slot: wie een ovaal gezicht heeft, mag zich verheugen, aangezien in dit geval alles toegelaten is!

 

Ideeën om de juiste kleur te kiezen voor uw montuur

 

Nu het montuur gekozen is, kunt u op zoek gaan naar de juiste kleur.

Sommigen baseren zich hiervoor op de gelaatskleur en de kleur van de ogen. Hebben de ogen een lichte kleur, dan zijn de tinten die de kleur van de iris benaderen vaak geschikt, terwijl bij donkere ogen eigenlijk alle tinten passen. Opteer echter toch maar niet voor te donkere kleuren die de blik strenger kunnen maken.

Hou ook rekening met de basiskleur van uw gelaat: is uw teint bijvoorbeeld zeer bleek, kies dan eerder een montuur met felle kleuren dan met lichte tinten. Uw blik zou anders droevig kunnen lijken.

In sommige gevallen kunnen pittige kleuren ook gebruikt worden om de vorm van het gezicht te corrigeren, vooral wanneer het gezicht zeer lang is: de kleur van het montuur verdeelt in dit geval het gezicht als het ware in twee delen.


Artikel gepubliceerd door op 23/05/2011 - 15:12

Bronnen: Hartelijk dank aan opticien Alain Afflelou voor zijn advies.
Bron : e-Gezondheid.be