Je wedstrijden met geld winnen?

Als je kijkt naar de Champions League-winnaars van de afgelopen jaren, is dat een conclusie die voor de hand lijkt te liggen. De titel schijnt voorbehouden te zijn aan enkelen - met enkele uitzonderingen.

Is de Europese Super League op komst of niet? Er gaan geruchten dat de zwaargewichten van het Europese voetbal een nieuwe competitie willen opzetten. Recentelijk zijn deze veronderstellingen nog smaakbaarder geworden. Naast de namen van de clubs waarvan wordt aangenomen zij hierbij betrokken zijn, zijn ook een ontwerp-competitie en een financieringsplan aan het publiek bekendgemaakt. Er is zelfs een lanceerdatum gemeld.

Beide kanten hebben hun argumenten. En worden de fans van de Europese Super League getrakteerd op weekendwedstrijden tussen de topclubs van Europa (Manchester United, Real Madrid, Bayern München, Liverpool, Parijs ...).

Voor de tegenstanders echter zal deze nieuwe competitie de nationale competities devalueren, doordat alleen de rijkste clubs bevoordeeld worden. De vraag die gesteld kan worden is de volgende: Is deze Super League niet al aanwezig in Europa? U kent waarschijnlijk de sportweddenschappen bij Betway maar nu hebben ze dit onderwerp grondig onderzocht voor u.

De Champions League is een zeer selectieve competitie, ondanks de aanzienlijke voordelen van het aantal deelnemers, maar niet meer alleen uit de Europese competities.

De clubs die het van jaar tot jaar goed doen, zijn vaak dezelfde. Voor Duitse, Engelse, Spaanse en Italiaanse clubs. PSG is een uitzondering voor Frankrijk, omdat het sinds 2012/2013 elk jaar de ronde van 16 bereikt. We vinden ook regelmatig handige clubs uit Portugal of Turkije. Maar de Deense, Roemeense, Russische of Poolse clubs zijn bijna nooit verder dan de groepsfase.

Enkele zeldzame uitzonderingen

Tijdens de groepsfases van de Champions League zitten de kleinere clubs tussen de grotere. Toch lukt het maar weinigen om op de eerste of tweede plaats te eindigen en zich te plaatsen voor de laatste 16. En weinig underdogs halen de kwartfinales of verder.

En de dagen dat underdogs het verrassingspakket waren, zijn bijna twee decennia geleden. In 2004 won het FC Porto van José Morinho de trofee in de finale tegen AS Monaco.

Marktwaarde van de beste spelers na het seizoen 2003/2004

Arsenal: Thierry Henry, € 45 miljoen

Manchester United: Ruud van Nistelrooy, 45 miljoen euro

Real Madrid: Ronaldo, € 45 miljoen

Chelsea: Frank Lampard, € 34 miljoen

Bayern München: Michael Ballack, € 30 miljoen

FC Porto: Ricardo Carvalho, 30 miljoen euro

AC Milan: Andriy Shevchenko, € 28 miljoen

Juventus: Pavel Nedved, 28 miljoen euro

Olympique Lyonnais: Michael Essien, € 23 miljoen

Deportivo La Coruna: Albert Luque, € 20 miljoen

AS Monaco: Ludovic Giuly, 15 miljoen

Echt San Sebastian: Nihat Kahveci, € 12 miljoen

VfB Stuttgart: Kevin Kuranyi, € 8 miljoen

Celta Vigo: Juanfran, € 7,5 miljoen

Lokomotiv Moskou: Marat Izmailov, € 6 miljoen

Sparta Praag: Karel Poborský, 3 miljoen euro

In de afgelopen jaren hebben de graveurs deze namen van de winnaar op de trofee gegraveerd: Barcelona vijf keer, Real Madrid vier keer, Bayern München en Liverpool twee keer, en vier clubs hebben de trofee één keer gewonnen: Chelsea, Man United, Inter Milaan en AC Milan. Met uitzondering van de Italiaanse clubs hebben ze allemaal één ding gemeen: ze staan in de top tien van de teams met de hoogste marktwaarde in Europa.

Het team van Liverpool heeft zelfs een symbolische drempel overschreden: the Reds zijn 1,1 miljard euro waard. Sadio Mané en Mohamed Salah zijn elk 120 miljoen euro waard, terwijl Trent Alexander-Arnold een geschatte marktwaarde heeft van 110 miljoen euro.' (bk)