Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Een geslaagde heropstart: zo motiveer je je teamleden na de zomervakantie

Na een welverdiende zomervakantie is het tijd om met opgeladen batterijen en vol frisse energie weer aan het werk te gaan. Maar zijn jouw medewerkers effectief klaar om er opnieuw in te vliegen? De overgang van ontspanning naar werk kan voor velen een uitdaging zijn.

Met de juiste aanpak kun je een motivatiedip bij jouw teamleden voorkomen. Staffing specialist Walters People deelt 3 tips.

  1. Pluk de vruchten van een duidelijke vakantieplanning 

Heeft u een goede planning gemaakt om de verlofperiode te doorkomen, dan plukt u daar nu ongetwijfeld de vruchten van. Wanneer collega’s afwisselend verlof nemen en het werk van elkaar overnemen, geeft dit heel wat rust bij hun terugkomst, en worden ze niet overladen met werk. Ook de ‘blijvers’ weten dankzij zo’n planning exact wat van hen verwacht wordt. Het feit dat ze zowel hun eigen werk als dat van een collega kunnen afwerken hebben, zal hen ongetwijfeld voldoening geven.  

  1. Gun hen een rustige heropstart 

Na een vakantie is die eerste dag terug op kantoor voor veel werknemers een beproeving. Gun hen daarom de tijd om rustig terug aan de slag te gaan en opnieuw te wennen aan het dagelijkse werkritme. Laat hen rustig hun mailbox checken en plan geen belangrijke meetings of plotse deadlines kort na hun terugkomst. Dit veroorzaakt stress en demotiveert uw medewerkers alleen maar. 

  1. Schenk de nodige aandacht 

Wanneer een medewerker uit verlof komt, neem dan even de tijd om samen een kopje koffie te drinken en bespreek hoe de vakantie verlopen is. Vaak is een vakantieperiode voor werknemers ook een moment van reflectie. Ze hebben tijd en ruimte om een aantal zaken op een rijtje te zetten en komen zo tot nieuwe inzichten of ideeën. 

Laat gerust weten dat u tevreden bent met de terugkomst van uw werknemers en geef hen nu en dan een compliment. Licht hen ook tijdig in over eventuele wijzigingen of ontwikkelingen binnen de organisatie die doorgevoerd zijn tijdens hun afwezigheid. Door even met hen samen te zitten die eerste dag toont u uw betrokkenheid en dat komt de loyaliteit ten goede.'

Deel dit artikel