U bent hier

Een halve eeuw VC Blijf-Fit

Herentals | Neteland
11.09.2018 - 20.26u
Door: Herman Gezelle

Een recreatieve volleybalclub die 50 kaarsjes mag uitblazen, is niet alledaags.  Volleybalclub Blijf-Fit bestaat uit een groep sportievelingen, die op recreatieve wijze wekelijks de volleybalsport beoefent.  Clubbestuur en spelers van VC Blijf-Fit hebben niet stilgezeten om een feestprogramma op poten te zetten.

'De vermelding '50 jaar Blijf-Fit' zal elke Fitter wekelijks herinneren aan deze mijlpaal', zegt Willy Geboes, ondervoorzitter en coach. 'Op zaterdag 29 september vindt er in de Vossenberg een jubileum tornooi plaats. 10 bevriende recreatieve volleybalclubs uit de grote regio zullen de ganse dag mekaar op drie terreinen bekampen, maar wel steeds onder het motto 'vriendschap, sportiviteit, recreativiteit'.

Van 10u tot omstreeks 18u nodigt Blijf-Fit iedere volleyballiefhebber en sympathisant uit in de Vossenberg. Naast recreatief volleybal van het beste niveau heeft Blijf-Fit uiteraard gedacht aan de hongerige spijzen en dorstige laven.

Zaterdag 6 oktober om 19u zullen spelers en oud-spelers ontvangen worden in de Lakenhal.
Zaterdag 17 november worden de jubileumfeesten passend afgesloten met een gouden-diner voor spelers, bestuur en partners.

Rijk gevulde clubgeschiedenis : 'Zegge en schrijve 1968'.

'Een twintigtal atletiekfanaten, vnl. onderwijzend personeel van het toenmalige Scheppersinstituut in Herentals, beter gekend als "De Broerders", kwamen destijds iedere dinsdagavond anderhalf uur hun stramme lichaamsdelen uitgebreid bewegen. Deze bewegingsoefeningen vonden plaats in de schoot van de atletiekclub AC Herentals en onder het toeziend oog van Jos Leys.

Al snel werd er het laatste half uur volleybal gespeeld en minstens even snel kwamen de meeste deelnemers enkel nog het laatste half uur...de recreatieve volleybalclub Blijf-Fit-Heren was geboren.

Deze groep enthousiaste volleyballiefhebbers van het eerste uur bestond uit een mix van jonge en al wat oudere sportievelingen. Deze mix was de inspiratiebron voor de naam Blijf-Fit. Als clubkleuren werd naar analogie met het moedernest AC Herentals gekozen voor blauw en wit.

Blijf-Fit had verschillende locaties als thuisbasis. Aanvankelijk werd in het Scheppersinstituut gespeeld tot er plots in 1971 onaangekondigd geen plaats meer was bij de Broeders.

Er werd uitgeweken naar de firma VIVO (achter het station) waar op de zolder de bal telkens tussen zoldering en dwarsbalk moest gemikt worden. De 'Blaas' in het BLOSO-sportcentrum werd nadien het recreatieve onderdak.

In 1982 werd uiteindelijk zaal Vossenberg de thuisstek van Blijf-Fit. De Vossenberg is nog steeds de zaal waar iedere maandagavond getraind en/of gespeeld wordt.
In 1978 sloot de club zich aan bij de FEDES-organisatie. Onder stamnummer VC01 werd in de aanvangsfase gespeeld in de eerste reeks van deze competitie.

Naarmate de toename van het aantal ploegen, de kwaliteit ervan en de evolutie van de Blijf-Fit-spelerskern werd Blijf-Fit een echte recreatieve volleybalclub spelend in de derde reeks van de Fedes-competitie. Geen competitiespelers in eigen rangen en met als hoofdmotto ''t moet altijd plezant blijven voor iedereen" resulteerden in een lang en  aangenaam verblijf in deze derde reeks.

Van aan de doopvont tot 2003 stond Guido Peeters, oud-leraar van de Broeders, aan het roer van de jubilerende club, zowel op als naast het terrein. Hij werd opgevolgd door Guido Van Eecke.

Deze man met op het terrein de zware hamer op positie 4, nam gedurende 12 jaar het voorzitterschap waar en trainde de steeds groter en jonger wordende groep volleybalfanaten tot een hoger niveau.

Het resultaat liet niet op zich wachten: in 2013 werd de kampioenstitel binnengehaald en vanaf het daaropvolgende competitiejaar speelde Blijf-Fit met twee ploegen in reeks 2 en 3 van de Fedes-competitie.

Onder het toeziend oog van huidig voorzitter en speler Eduard Moons wordt er momenteel het ganse jaar door gevolleybald: van september tot juni in de Vossenberg of op bezoek bij een andere competitieploeg. Zelfs in de zomermaanden krijgen een aantal Blijf-Fitters er niet genoeg van en wordt de bal over het net geslagen op het oude pleintje van Antonius achter 'de Zaat'.

Onder het hoofdmotto 'vriendschap, kameraadschap, plezier' is Blijf-Fit niet alleen een volleybalclub geweest bezeten van het spel van bal en net, maar ook een vriendenvereniging waar tradities steeds in ere werden gehouden.

Jaarlijks komt de Sint langs, worden er warme worstenbroden en appelbollen verorberd, worden de Stille Kempen wandelend en fietsend verkend en wordt het seizoen afgesloten met een waar barbecuefestijn. Occasioneel bowlingen, boogschieten, curveballen en zelfs een teambuilding aan zee stonden reeds op het Blijf-Fit-programma.

In het clubarchief lezen we dat er ter gelegenheid van het zilveren jubileum in 1993 gedronken werd op de gouden toekomst van Blijf-Fit. Goud werd gehaald, waar iedereen heel fier op is.

Blijf-Fit blijft de ingeslagen weg verder gaan. Het jubileum is de start van een nieuwe halve eeuw recreatief volleybal gekruid met peper en zout, maar zeker met als voornaamste ingrediënten kameraadschap, vriendschap, ... 't moet altijd plezant blijven voor iedereen', besluit Willy Geboes, ondervoorzitter en coach.

Op de foto : de jubilerende Blijf Fit met sponsor Sus Maes MMV Verzekeringen.

Peter Verstraeten/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto