Eén jaar nadat lokaal bestuur Herentals de strijd tegen het hoge aantal zwerfkatten aanging, zijn er al verschillende dieren gecastreerd en gesteriliseerd.

"Maar het probleem blijft en het gaat lang duren voor we het helemaal hebben opgelost", zeggen vrijwilligsters Heidi De Kort en Anita Baeten.

Eén jaar geleden was het aantal zwerfkatten in Herentals zo groot, dat het stadsbestuur besloot er iets aan te doen.

Er kwam een meldpunt voor zwerfkatten. Vrijwilligers gaan de diertjes halen en brengen ze naar één van drie vaste dierenartsen die de katten castreert of steriliseert. Dit jaar alleen al gebeurde dat zo'n 69 keer.

Knip in linkeroor

"Na één jaar hebben we al een heel aantal katjes gecastreerd of gesteriliseerd", vertelt Heidi De Kort die als vrijwilligster deelneemt aan het project. "Doordat we met vaste dierenartsen werken, kunnen de diertjes snel behandeld worden."

Na de castratie of sterilisatie krijgen de katten een knipje in het linkeroor. Zo weten de mensen dat ze al behandeld zijn. Ze worden terug uitgezet op de plaats waar de dieren gevonden zijn.

"Wilde katten kan je niet bij mensen thuis plaatsen. Je kan ze ook niet wegnemen van hun vaste plek. De behandeling uitvoeren en ze terugplaatsen, is de diervriendelijkste oplossing", aldus De Kort.

Kittens op straat

Het zwerfkattenproject loopt nu een jaar en de vrijwilligers zijn tevreden, al is het probleem volgens hen nog niet helemaal opgelost. "Dat zal nog lang duren", vertelt De Kort.

"Er zijn nog altijd mensen die hun eigen katten niet laten castreren of steriliseren en zo zijn ze nog altijd kittens die geboren worden en op straat terecht komen. Om het probleem helemaal op te lossen, moet elke katteneigenaar zijn of haar verantwoordelijkheid nemen." (VRTNWS-Radio2)

Tommeke de Kat : handgemaakte wenskaartjes bestellen

'Je kan ons ook uiteraard ook financieel steunen door vb. superlieve handgemaakte wens-kaartjes bestellen tvv zwerfkatjes Herentals. Wij zijn ondertussen volop bezig met het ontwerpen van kerstkaartjes.

. wenskaartjes bestellen via mail: tommekedekat@gmail.be
. wenskaartjes bestellen via Instagram: #tommekedekat
'Alle centen gaan integraal naar de katjes. Ik reken niets aan voor materiaal, papier, enz. Ik bezorg per fiets, afhalen kan ook.

. ieder kaartje is handgemaakt ( met veel liefde)
. met bijhorende envelop
. formaat = A6
. verkocht per 3 stuks, verpakt in een leuke herbruikbare gekleurde pochet
. prijs per 3 kaartjes €5,00,' besluit sympathieke en bezorgde Anita 'De Buurvrouw'.

Nvdr. contact : bel Anita 'De Buurvrouw' Baeten 0473-740584. Ook de bekende radiopresentatrice op ThalsFM NetelandFM destijds, en de 'LU2u van Hertals' tijdens Herentals Feest.

Beelden NNieuws / Guy Verellen.