U bent hier

'Een ongezien succes in de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit'

EU | Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen
09.03.2022 - 11.22u
Door: Herman Gezelle

1 jaar geleden vond de grootste gerechtelijke en politionele actie ooit plaats in ons land naar aanleiding van het kraken van SKY-cryptofoons.

Belgische politie en justitie konden 1 miljard berichten onderscheppen van meer dan 100.000 gebruikers wereldwijd. Er werd een zware slag toegebracht aan de georganiseerde criminaliteit.

Er zijn sindsdien 2.000 verdachten geïdentificeerd en 276 nieuwe dossiers opgestart.

Vice-eersteminister en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden bedanken de diensten voor hun inzet en blijven investeren in politie en justitie om deze strijd verder te zetten

Op 9 maart 2021 heeft de federale gerechtelijke politie 48 mensen opgepakt bij 200 huiszoekingen. Door berichten van versleutelde telefoons te onderscheppen, kon de politie ruim twee jaar lang de communicatie van de georganiseerde misdaad volgen.

Met deze actie werd er een eerste zware slag toegebracht aan de georganiseerde criminaliteit maar het was ook de start van heel wat nieuwe onderzoeken. Er zijn momenteel ongeveer 400 lopende gerechtelijke onderzoeken en sinds maart 2021 werden 276 nieuwe dossiers opgestart.

In totaal zijn reeds 2.000 verdachten geïdentificeerd door de gerechtelijke diensten bij politie en justitie en zijn er 888 verdachten gearresteerd.

Er vonden acties plaats in heel het land en ook in het buitenland. In onze gevangenissen zitten er momenteel meer dan 250 verdachten in voorhechtenis door het dossier SKY ECC.

Dankzij dit dossier kunnen de gerechtelijke diensten de georganiseerde misdaad in ons land bloot leggen en bestrijden, maar ook de uitwassen aanpakken: corruptie, geweld en witwaspraktijken.

Van meet af aan heeft de federale regering politie en justitie gesteund in deze strijd tegen de georganiseerde criminaliteit. Het Openbaar Ministerie en de zetel, vooral in Antwerpen, werden al versterkt met meer dan 60 mensen die actief zijn op dit dossier. En ook bij de federale gerechtelijke politie zijn er bijna 200 effectieven bijgekomen. Van 4.197 in oktober 2020 naar 4.387 in december 2021.

Er wordt fors geïnvesteerd in extra middelen.

Daarom werd er 7 miljoen euro voorzien voor 141 medewerkers bij het openbaar ministerie en de zetel. Dit maakt het mogelijk dat de parketten, de onderzoeksrechters, de onderzoeksgerechten en de strafrechters de toevloed aan dossiers goed kunnen verwerken.

Ook de federale politie wordt versterkt met 70 miljoen euro dit jaar, oplopend tot 100 miljoen euro in 2024. Met deze bijkomende middelen kunnen er 195 extra gespecialiseerde speurders worden aangeworven.

Op die manier en dankzij de gigantische inspanningen van velen bij justitie en politie kunnen we de georganiseerde misdaad in dit land verder terugdringen.

Vincent Van Quickenborne, vice-eersteminister en minister van Justitie: "Met het dossier SKY ECC hebben we een grote slag toegebracht aan de georganiseerde misdaad. Om de honderden miljoenen berichten te ontginnen, is gebruik gemaakt van artificial intelligence en machine learning om woordcombinaties met criminele inhoud filteren.

Met deze techniek gaan we momenteel over tot een tweede fase, namelijk Engelstalige en Albanese communicatie ontleden. Beide talen worden veelvuldig gebruikt in de onderschepte berichten.

Vervolgens zullen we een algoritme ontwikkelen dat dubieuze geldstromen, bijvoorbeeld met cryptomunten, traceert. Deze nieuwe vorm van datagestuurd onderzoek is een krachtige tool voor onze speurders. Dit willen we maximaal benutten."

Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken: "De doorbraak in het SKY ECC-dossier op 9 maart 2021 was het resultaat van gericht en efficiënt politiewerk dat ook vandaag nog nazindert. Al mijn respect voor de inzet, de professionaliteit en het doorzettingsvermogen van zowel het Federaal Parket als de Federale Gerechtelijke Politie in dit dossier.

Ik ben ook de vele politiemensen, zowel federaal als lokaal, die na 9 maart 2021 de geleverde inspanningen hebben verdergezet dankbaar. Ook in de toekomst zetten we de strijd tegen de internationale georganiseerde criminaliteit verder, en investeren we in de Federale Gerechtelijke Politie.

Met bijkomende mankracht en technologische hulpmiddelen blijven we de georganiseerde criminaliteit een stap voor. Samen maken we onze samenleving veiliger. Want dat is de ambitie van deze regering, dat is waar ik me voor zal blijven inzetten."  Foto Federaal Parket.

imageMeer nieuws

Inflatie stijgt verder door naar 9,65 procent: naast energie is ook voeding een van de grote boosdoeners

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 29.06.2022 - 11.33u

Herbestemming oude pastorie in Meerhout-Centrum

Kempen regio 29.06.2022 - 09.49u

De Lakenpoortse reikt laatste cheque uit

De Lakenpoortse reikt laatste cheque uit
Herentals | Neteland 29.06.2022 - 08.57u

Wout van Aert verteert hogere trainingsarbeid: "Ik heb op het juiste moment afgeremd"

EU | Internationaal | Kempen regio | Neteland 29.06.2022 - 00.13u

Brigade Piron Nete & Aa houdt opendeur vol nostalgie

Brigade Piron Nete & Aa houdt opendeur vol nostalgie
Herentals | Internationaal | Nationaal | Neteland 28.06.2022 - 17.58u

Groen legt voorstel neer om recht op abortus te verankeren in de grondwet

EU | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 28.06.2022 - 16.52u

1e lichting nieuwe opleiding Webdesigner afgestudeerd bij HIK Volwassenenonderwijs

1e lichting nieuwe opleiding Webdesigner afgestudeerd bij HIK Volwassenenonderwijs
Herentals | Kempen regio | Neteland 28.06.2022 - 16.25u

Woonproject Sint-Jozefinstituut : 'De school wordt niet volledig afgebroken' (2)

Woonproject Sint-Jozefinstituut : 'De school wordt niet volledig afgebroken' (2)
Herentals | Kempen regio | Neteland 28.06.2022 - 15.09u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 28.06.2022 - 13.53u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto